Eindbod werkgevers Leisure-cao, leden aan zet!

Op 18 december 2019 hebben de vakbonden, waaronder CNV Vakmensen, van jullie werkgevers een eindbod gekregen voor een nieuwe cao Leisure.

Vakbonden hebben op een belangrijk onderdeel problemen met dit eindbod. Daarom is besloten dit eindbod nog niet voor te leggen aan de leden. Het probleem is dat er afspraken over afwijkingen ten opzichte van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) in staan waarmee fors wordt ingegrepen in de wettelijke rechten van oproepkrachten.

Wij hebben werkgevers een brief gestuurd met onze bezwaren en mogelijke oplossingen (nut en noodzaak, bieden van compensatie wanneer je niet opgeroepen wordt, tijdelijke afwijking van WAB etc.). Deze punten hebben wij ook nog met werkgevers besproken tijdens een overleg op 21 januari 2020. Werkgevers hebben hun reactie verwerkt in een brief die op 31 januari is ontvangen.

Werkgevers hebben ons nu een definitief eindbod voorgelegd waarin onze wensen ten aanzien van van de WAB niet zijn gehonoreerd. Wij betreuren het dat werkgevers niet zijn ingegaan op het komen tot een oplossing die voorziet in een betere balans tussen het bedrijfsbelang en het werknemersbelang. Er wordt van medewerkers met een flexcontract verwacht dat zij zich aanpassen aan de oproep van werkgever zonder dat daarvoor een redelijke termijn in acht wordt genomen; de WAB biedt hiervoor een termijn van 4 dagen. Werkgevers willen dit beperken tot 24 uur zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

In het eindbod staan wel een aantal andere afspraken die verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden inhouden en wel tegemoet komen aan de voorstellen van CNV Vakmensen: een loonsverhoging per 1 januari 2020 van 3%, de WGA-premie die voor rekening van de werkgever komen en het agenderen van de Leerrekening en Plezier in werk.
Op 31 jan hebben bonden nog schriftelijk gereageerd op eindbod van werkgevers en ons standpunt m.b.t. WAB. Werkgevers hebben vrijdag 15 februari gereageerd dat zij bij hun eindbod blijven: daarom zijn de leden nu aan zet.

In de bijlage vind je de tekst van het eindbod van werkgevers. Over dit eindbod word je gevraagd een keus te maken: wijs je het eindbod af, of accepteer je deze? Wij leggen dit eindbod aan onze leden voor zodat werknemers, werkzaam in dierenparken, hun keuze kunnen aangeven en zelf kunnen beoordelen of het eindbod van werkgevers voldoende is. Klik hier om jouw keuze aan te geven. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je het bijgaande stemformulier hiervoor gebruiken. Geef jouw keuze uiterlijk 3 maart 2020, 12.00 uur aan. 

Wanneer het eindbod door een meerderheid wordt afgewezen, gaan wij met de leden opnieuw in gesprek over de gevolgen van deze afwijzing. Daarbij wordt niet uitgesloten dat werknemers in actie moeten komen om het eindbod van tafel te krijgen en daarvoor in de plaats een betere afspraak voor werknemers komt die flexibel worden ingezet.

Heb je nog vragen, neem dan contact met mij op.

Willem Kruithof,
bestuurder CNV Vakmensen
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1998

Downloads