Wat je moet weten over officiële feestdagen

Een officiële feestdag betekent voor veel mensen een vrije dag. Maar niet voor iedereen, helaas. In je cao of arbeidsovereenkomst staat op welke feestdagen je betaald vrij hebt. Of wanneer je een toeslag krijgt als je wel werkt.

Officiële feestdagen in Nederland in 2023

 • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
 • Goede vrijdag: vrijdag 7 april 2023
 • Pasen: zondag 9 en maandag 10 april 2023 (1e en 2e paasdag)
 • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
 • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023
 • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
 • Pinksteren: zondag 28 en maandag 29 mei 2023 (1e en 2e pinksterdag)
 • Kerst: maandag 25 en dinsdag 26 december 2023 (1e en 2e kerstdag)

Wat een officiële feestdag precies betekent

Bij een feestdag denk je al snel aan een betaalde vrije dag. In veel gevallen is dat ook zo. Toch staat niet in de wet dat bepaalde dagen vrije dagen moeten zijn. Je hebt dus geen wettelijk recht om vrij te zijn op een feestdag. In je cao of arbeidsovereenkomst staat op welke dagen je vrij hebt.

Vrij op Goede Vrijdag

Hoewel Goede vrijdag een officiële feestdag is, zijn er veel bedrijven waar je gewoon moet werken op de vrijdag voor Pasen. Check dit dus altijd in je cao of bij je werkgever.

Vrij op Bevrijdingsdag

Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao’s is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.

Werken op een officiële feestdag

Moet je werken op een feestdag? Dit betekent niet automatisch dat je een extra beloning in geld of tijd krijgt. Ook dit hangt af van wat je hebt afgesproken met je werkgever. In je cao, je arbeidsovereenkomst of in het bedrijfsreglement vind je of je recht hebt op een toeslag als je werkt op een feestdag.

Religieus verlof anders dan de christelijke feestdagen

Wil je vrij hebben voor het Suikerfeest of het Offerfeest? Of heb je een ander geloof en wil je vrij op een specifieke dag? In veel cao’s staat dat je werkgever rekening moet houden met je geloofsovertuiging. Daarom kun je soms een christelijke feestdag ruilen voor een religieuze feestdag die voor jou belangrijk is. Overleg het met je werkgever.

Als je in de detailhandel werkt

Steeds meer winkels zijn gewoon open tijdens Pasen, Kerstmis en andere feestdagen. Het verschilt per arbeidsovereenkomst of cao waar je precies recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan een toeslag. Neem contact met ons op als je vragen hebt, ook als je in een andere branche werkt. Dan zoeken we uit waar je recht op hebt.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict