Cao Grh. in Levensmiddelen nog ongewijzigd

De cao voor de medewerkers in de Groothandel in Levensmiddelen loopt ongewijzigd door tot 1 juli a.s. Graag hadden we de cao willen verbeteren maar door de Corona crisis gaat het met 80% van de bedrijven ronduit slecht. Er is nu geen ruimte voor een loonsverhoging.

Cao overleg met werkgevers:
Onlangs hebben de vakorganisatie overleg gevoerd met de werkgevers in de Groothandel in Levensmiddelen (GIL) en de Groothandel in Horecaproducten. Dit overleg ging over de loonontwikkeling en het pensioen. Het gesprek verliep goed maar door alle onzekerheid en de zorgelijke situatie waarin de foodservice zich bevindt, zijn nieuwe cao-afspraken op dit moment niet gemaakt. De laatste cao liep 1 juli 2020 af maar kent een doorloop van12 maanden. We hebben afgesproken dat we ons overleg in de maand mei 2021 voortzetten in de hoop dat er dan meer zicht is op hoe Nederland uit de pandemiecrisis komt/is gekomen en wat dat betekent voor de loonontwikkeling en het pensioen. Pas daarna spreken we over andere onderwerpen uit de cao voor de Groothandel in Levensmiddelen (GIL). Op de gezamelijke website van de sociale partners in deze sector kan je ook veel informatie krijgen. Ga daarvoor naar: www.groothandelinlevensmiddelen.nl

Aanpassing loonschalen door hoger WML:
Twee keer per jaar, te weten op 1 januari en op 1 juli, past de overheid het Wettelijk Minimum Loon (WML) aan. Die aanpassing moet in de cao worden gevolgd en per 1 januari 2021 is het bedrag van Wettelijk Minimum Loon iets verhoogd. Alleen de werknemers in functiegroep 1 gaan dat merken.

Pensioen:
Er is meer duidelijkheid over de pensioenregeling. Eind 2020 heeft het bestuur van het Bedrijfstakpensioenfonds Foodservice maatregelen genomen om de financiering van de pensioenregeling zeker te stellen. De pensioenpremie blijft in 2021 ongewijzigd ten opzichte van 2020, maar deelnemers in het fonds gaan minder pensioen opbouwen. Als het goed is heb je daar van het pensioenfonds een brief over ontvangen met daarbij een vergelijking van de oude situatie en de nieuwe. Over de maatregelen kan je ook meer lezen op de website van het pensioenfonds (www.bpffoodservice.nl). Voor het landelijk gesloten pensioenakkoord zullen er komende jaren meer veranderingen plaatsvinden en daarover gaat CNV Vakmensen al op korte termijn in gesprek met de werkgevers en het bestuur van het pensioenfonds.

Eerder gemaakte afspraken:
Omdat de cao nog een jaar doorloopt (tot 1 juli 2021) zijn de afspraken in die cao nog steeds van kracht. Dat betekent onder meer dat:
-Expeditie Fit wordt voortgezet met het streven dit belangrijke onderwerp meer naar de werkvloer te brengen (mensen zo gezond en vitaal mogelijk laten werken).
-Financieel Fit: Medewerkers van 62 jaar of ouder kunnen zich één keer kosteloos laten adviseren over hun financiële positie in de aanloop naar en ná pensionering. Maak daar gebruik van! Je krijgt prima inzicht in je (toekomstige) financiën en vanzelfsprekend is het vertrouwelijk.
-GoodHabitz: dit "platform" biedt een grote keuze aan cursussen en werknemers hebben de mogelijkheid om 1 module van GoodHabitz in werktijd te volgen of er in ieder geval mee kennis te maken.

Over deze onderwerpen is door ons al veel meer geschreven. Stap naar je werkgever of HRM voor uitleg en deelname en laat je niet afschepen. En als je werkgever niet meewerkt kan je altijd contact zoeken met CNV Vakmensen. Daarvoor ben je ook lid van de bond!

Hoe verder?
Wij houden je natuurlijk via onze nieuwsbrieven op de hoogte. Maar je kunt altijd bij Arie Kasper (jouw CNV Vakmensen bestuurder) aankloppen voor meer informatie of voor advies. Zijn emailadres is a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402.
Je kunt ook online vragen stellen -en meepraten- over jouw werk en de cao waar jij onder valt. Ga hiervoor naar ons online platform: https://www.jeachterban.nl/groothandels/  Daar ontmoet je leden en niet leden en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.