DEEN verkoopt winkels en personeel

Net als jij kreeg CNV Vakmensen dinsdag 16 februari het bericht dat Deen alle winkels verkoopt aan Albert Heijn, DekaMarkt en Vomar. Voor de meeste medewerkers kwam dit bericht als een donderslag bij heldere hemel binnen. Verdriet, ongeloof en woede waren gevoelens die snel boven kwamen drijven. Wat nu?

Afscheid nemen doet pijn
Het valt niet mee dat je er aan moet wennen dat een bedrijf dat al sinds 1933 bestaat zomaar ineens ophoudt te bestaan. Vooral als je al lang bij DEEN werkt is dit lastig te begrijpen. Neem dus ook je tijd om hier mee om te gaan. 

Winkelpersoneel kan over naar nieuwe eigenaar
Door DEEN is gezegd dat al het winkelpersoneel (exclusief de webwinkel) over kan naar de nieuwe eigenaar en dat de teams in stand blijven. Bij de overname gaan alle rechten en plichten van DEEN over op de nieuwe eigenaar. Dan lijkt er weinig aan de hand te zijn. Je behoudt je baan en salaris. Je zal alleen moeten wennen aan een nieuwe eigenaar en logo op de winkel. Dit geldt ook voor de bloemencentrale, DC versproducten, droge kruidenierswaren, centrale warme keuken en het DC Beverwijk.

Voor 400 mensen moet ander werk gezocht worden
Voor de werknemers in de webwinkel, in het retourencentrum, slagerij, transport, super slow move en het hoofdkantoor moet ander werk worden gezocht. Door DEEN is al gezegd dat er een goed sociaal plan is. Daar moet nog advies van de Ondernemingsraad op komen en het moet nog besproken worden met de vakbonden. Dit betekent dat je door DEEN ontslagen wordt.

Sociaal plan
In het sociaal plan staan afspraken om de gevolgen van het ontslag te verzachten. CNV Vakmensen keurt een Sociaal Plan pas goed als de vakbondsleden er ook mee akkoord gaan. Met de afspraken in een sociaal plan proberen wij ervoor te zorgen dat je als werknemer regie krijgt over jouw loopbaan. Bij ontslag heb je recht op een transitievergoeding. Wettelijk is dat 1/3 maandsalaris per vol jaar dienstverband. In de komende periode gaan wij met DEEN praten over het sociaal plan.

Wel doen
Zorg goed voor jezelf, eet gezond en ga sporten
Accepteer alle emoties die je voelt
Gaat het na een aantal maanden niet beter, zoek dan hulp
Schrijf op wat je voelt en meemaakt, dit helpt bij de verwerking

Niet doen
Je boosheid en verdriet negeren
De hele dag in bed blijven liggen
Meteen een nieuwe baan willen vinden

Contact
Je kan contact opnemen met Tjitze van Rijssel, telefoon 06 5120 3083, als je hierover wil praten. Zodra er meer nieuws is, krijg je weer bericht. Deel deze nieuwsbrief vooral met je collega’s.

Soraya Faez, bestuurder CNV Vakmensen
E s.faez@cnvvakmensen.nl

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Supermarkten VGL blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.