Bodycams in supermarkten, wel of geen goed idee? Wat vind jij?

Supermarktketen Dirk van den Broek wil medewerkers voorzien van bodycams om de toenemende agressie in winkels tegen te gaan. Grote kans dat meer supermarkten volgen. Vind jij dat een goed idee? Laat weten wat jij vindt.

In de media buitelen de experts over elkaar heen om op de voor- en nadelen te wijzen. Maar niemand vroeg aan jullie, als medewerkers, hoe jullie het vinden dat je zo’n bodycam in de toekomst wellicht moet gaan dragen. Daarom doen wij dat. Vind jij bodycams een goed idee? Ga naar onze poll.

Vul de poll in

Jouw mening doet ertoe. Namens jou bepalen wij onze positie in de discussie over bodycams op de werkvloer. Wat vind jij van het dragen van bodycams door supermarktpersoneel:
- een goed idee, dit gaat helpen
- kan ik niet inschatten
- een slecht idee

Boze klant ziet zichzelf

Volgens supermarktketen Dirk van den Broek is aangetoond dat de bodycams bijdragen aan het terugdringen van agressie en geweld in de winkels. Medewerkers kunnen het apparaatje aanzetten zodra er een gespannen of dreigende situatie in de winkel ontstaat. De camera is uitgerust met een beeldscherm waarop de agressieve klant zichzelf direct terugziet en geconfronteerd wordt met zijn eigen gedrag. De beelden werken de-escalerend en zijn volgens Dirk niet bedoeld om als bewijsmateriaal in bijvoorbeeld een rechtszaal te dienen (zoals bij politie).

De-escalerend of privacygevoelig?

Volgens de supermarktketen is er in verschillende filialen proefgedraaid met de bodycams en zijn de resultaten positief. Ze vormen een aanvulling op de vaste camera’s. Het aanzetten kan bijdragen aan de veiligheid.
Aan de andere kant vormen dit soort camera’s ook een inbreuk op de privacy. Niet alleen voor klanten, ook voor medewerkers zelf. Bovendien zijn dragers niet opgeleid in het veiligheidsdomein. Wat vind jij?

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Reageer via onze cao-pagina VGL  of cao-pagina MKB of neem contact op met onze cao-onderhandelaar voor supermarkten.

Whatsapp

In de bijlage vind je ook een whatsappafbeelding met een doorkliklink naar deze poll. Stuur deze afbeelding via whatsapp door naar zoveel mogelijk collega’s. Zo kan iedereen, lid en niet-lid, zijn stem laten horen.

Jacqueline Twerda
onderhandelaar CNV
M: 06 23 00 62 14
E: j.twerda@cnv.nl  

Bijlage