Cao Verzekeringsbedrijf: op naar 2022

In de afgelopen periode zijn er digitale medewerkersbijeenkomsten geweest over de onderhandelingen voor de cao Verzekeringsbedrijf. In deze nieuwsbrief een update naar aanleiding van de reacties van medewerkers uit de sector en aanvullende informatie over de SPAWW.

Als vakorganisaties hebben we drietal digitale medewerkersbijeenkomst gehouden, ondanks de matige opkomst hebben we goede gesprekken gehad. Naast de ontmoeting in de bijeenkomsten hebben ook diverse leden via de mail gereageerd op de stand van zaken rond de cao-onderhandelingen. De uitkomst is éénduidig, met wat de werkgevers nu op tafel hebben gelegd gaan leden absuluut niet akkoord. Het is te mager en geeft geen blijk van waardering naar de medewerkers toe. Zeker nu de bedrijfstak zo goed draait. Dat zeggen wij niet zelf, maar dat zei voorzitter Tjeerd Bosklopper op de jaarvergadering van het Verbond van Verzekeraars deze maand.

PAWW

Dat het loonbod van 1.7% op jaarbasis niet tot veel enthousiasme leidt, is te voorzien. De inflatie is immers hoog en de sector draait goed. Maar de reacties van de leden op het standpunt over de verzekering van het derde WW-jaar waren stelliger dan wij hadden verondersteld. PAWW staat voor Private Aanvulling WW en WGA. Dat is een private verzekering om de laatste versobering van de WW, en daarmee ook de WGA die daaraan is gekoppeld, ongedaan te maken. De PAWW is een uitkomst van het Sociaal Akkoord van 2013, waarin de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties onder andere hebben afgesproken om de wettelijke verslechteringen te repareren. Onze branche doet nu bijna 5 jaar mee. De premie wordt door de werknemers betaald. De PAWW is een omslagstelsel. De premie is nu 0.4% en daalt naar 0.2% per 1 januari a.s. De daling is het gevolg van de huidige gunstige arbeidsmarkt.

Op de website van SPAWW vind je meer informatie.

Verbond van verzekeraars

De werkgevers willen van de aansluiting bij PAWW af. Door de gunstige arbeidsmarkt en de inzet op Duurzame Inzetbaarheid binnen de verzekeringsmaatschappijen vinden zij deze verzekering overbodig. Ondanks dat de financiële dienstverlening behoorlijk gebruik maakt van de regeling, dus in de praktijk is het nut wel bewezen. Daarnaast ook niet onbelangrijk om hier te melden, wij zitten aan menig tafel te onderhandelen over een Sociaal Plan, de reorganisaties stoppen niet. Een zorg van de werkgevers die wij onderschrijven is dat niet iedereen, die recht op heeft de uitkering, deze ook aanvraagt. Dat willen we samen met de werkgevers oppakken.

Bij de start van deze verzekering heeft het Verbond van Verzekeraars aangegeven dat zij voor de bedrijfstak geen rol zag weggelegd. Nu deze verzekering zo’n succes is met ruim 2 miljoen deelnemers, worden nut en noodzaak ter discussie gesteld. Bij het niet verlengen, de verzekering heeft telkens een looptijd van 5 jaar, is de deelnemer het inmiddels ingelegde geld kwijt. Dat verklaart de emotie aan de kant van de leden.

Overige punten

Een ander geschilpunt is de modelregeling thuiswerken (TPOW), waarbij wij werkgevers en werknemers via een voorbeeldregeling op weg willen helpen als zij zelf nog stoeien met de inhoud van een TPOW-regeling. Ook blijven wij in gesprek over een aanvulling op het ouderschapsverlof dat wettelijk 2 augustus 2022 ingaat en willen wij ook stappen zetten in de verder ontwikkeling van gelijke rechten voor eigen en flexibel personeel. Tot slot willen wij uiteraard in gesprek over de loonsontwikkeling. Met 1,7% kunnen vakorganisaties niet terugkomen bij onze leden.

Contact en reageren

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of je werk? Of wil jij je mening delen over de punten aan de onderhandelingstafel? Ga naar naar de cao-pagina. Daar kun je het hele cao-proces volgen en bij elke fase je mening geven en vragen stellen. Ik hoor graag je vragen en ervaringen.

>> Ga  naar de cao pagina<<

Ontvang je deze nieuwsbrief per post ga dan naar: www.cnvvakmensen.nl/diensten/verzekeraars/cao-verzekeringsbedrijf/

Tot slot, wens ik jullie een fijne jaarwisseling en een mooi en gezond 2022.

Tamara Westerink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5120 2991
E: t.westerink@cnvvakmensen.nl