Lonen in de schoonmaak (nog) niet verhoogd

Al een aantal keren heeft CNV Schoonmaak met de werkgevers gesproken over een extra verhoging van de lonen. Tot nu toe heeft dat weinig opgeleverd.

Afgelopen maandag hebben de vakbonden weer een gesprek gehad met de werkgevers in de schoonmaak. De vakbonden vinden dat de lonen extra omhoog moeten, omdat de inflatie veel hoger is dan we tijdens de cao-onderhandelingen hadden gedacht.

Verschil met minimumloon

En er speelt nog iets. Het uurloon van een schoonmaker lag 20% boven het minimumloon. Per 1 januari is het minimumloon met ruim 10% gestegen. Dat is een extra reden om ook de lonen in de schoonmaak te verhogen.

In gesprek met werkgevers

Schoonmakers kunnen dus veel minder kopen voor hun loon. We hebben dat al een aantal keren aan de werkgevers verteld. De werkgevers hadden ons uitgenodigd om over de lonen te praten. We gingen er dus vanuit dat ze met ons een afspraak wilden maken om wat extra’s te doen. Dat bleek helaas niet zo te zijn. 

Berekeningen laten zien: schoonmakers gaan er te weinig op vooruit

We hebben uitgebreid gesproken over berekeningen van de lonen vanaf 1 januari 2023. Uit die berekeningen blijkt dat schoonmakers er netto wel wat op vooruit zijn gegaan, omdat er wat minder belastingen zijn. Gemiddeld scheelt dat 3,6%. Per 1 april komt er een loonsverhoging van 2,75%. Dat is samen veel minder dan de 10% inflatie. 

Uit de berekening blijkt ook dat de lonen in loongroep 1 op 1 januari 2024 zelfs minder worden dan het minimumloon. Dat mag niet, je krijgt natuurlijk ten minste het minimumloon. Maar in dat geval verdien je in andere banen hetzelfde als in de schoonmaak. Dat maakt het schoonmaakwerk minder aantrekkelijk.

Dat laatste zien de werkgevers ook. Ze erkennen dat er een groot personeelstekort is. Als je dan het minimumloon betaalt, dan is de cao minder aantrekkelijk en kiezen mensen misschien voor een andere baan.

Oplossing van de werkgevers: nieuw loongebouw

De oplossing die de werkgevers hebben bedacht is een nieuw loongebouw. Nu ga je de eerste 4 jaar dat je in de schoonmaak werkt er elk jaar een beetje op vooruit. Dat kan echter ook anders. Hoe, dat blijft een raadsel.

We zijn dan ook niet verder gekomen dan dat er een afspraak moet komen over een nieuw loongebouw. Werkgevers hebben toegezegd dat - als er een nieuw loongebouw is - er voor iedereen wel in 2023 een extra loonsverhoging komt. Hoe, dat weten we niet.

Teleurstellend gesprek

Kortom, het was een teleurstellend gesprek. We praten natuurlijk verder, maar jullie steun daarbij is belangrijk. Deze week zagen we een mooi voorbeeld van een actie van de schoonmakers bij het Leids Universiteit Medisch Centrum. De schoonmakers hebben de directie van het ziekenhuis een petitie aangeboden. In die petitie vragen ze de directie om oog te hebben voor de grote verschillen in het ziekenhuis: alle werknemers in het ziekenhuis krijgen er namelijk dit jaar 10% bij, terwijl de schoonmakers er in april 2,75% bij krijgen. De schoonmakers willen dat de directie haar verantwoordelijkheid als opdrachtgever neemt en hierover een gesprek heeft met het schoonmaakbedrijf.

Heb je ook een idee?

Heb je ook een idee hoe we de opdrachtgevers en schoonmaakwerkgevers duidelijk kunnen maken dat er snel een loonsverhoging moet komen? Laat het ons dan weten! Reageren en vragen stellen kan ook via onze cao-pagina.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl