Cao-overleg ANWB stokt. CNV en FNV organiseren Teams-meetings

Het is lang stil geweest rondom het verloop van de cao-onderhandelingen. De cao is al meer dan een maand geleden afgelopen en we hadden gehoopt je te kunnen vertellen dat er een akkoord was bereikt over een nieuwe cao, maar dat is helaas niet het geval.

8 keer onderhandeld, onderhandelingen lopen vast

Nadat de onderhandelingen in eerste instantie hoopgevend begonnen, hebben we na de laatste onderhandelingsronde op 2 mei vast moeten stellen dat het gesprek vastloopt op voor de bonden belangrijke onderwerpen. In deze nieuwsbrief geven we je een korte update van de stand van zaken op de belangrijkste onderwerpen. Over de vraag hoe nu verder willen we met jou in gesprek.

Korte update stand van zaken

Er is uitgebreid gesproken over het loon. Na de enorme inflatie van de afgelopen jaren waren en zijn de ANWB-ers toe aan een loonsverhoging die tegemoet komt aan het koopkrachtverlies. We zijn het in grote lijnen eens geworden over een loonsverhoging, die deels in centen en deels in procenten zal worden toegekend.
Als we het eens worden met ANWB over een cao die loopt van 1 april 2024 tot 1 april 2026 krijg je de volgende loonsverhogingen:

  • 1 april 2024: €175 bruto op fulltime basis
  • 1 oktober 2024: 4%
  • 1 april 2025: €85 bruto, fulltime basis
  • 1 oktober 2025: 2%
  • 1 maart 2026: 0,75%.

Daarnaast op korte termijn een eenmalige uitkering van € 500 bruto op fulltime basis.
Een loonsverhoging in euro's pakt voor lagere lonen beter uit dan voor hogere, waardoor de ANWB-ers met de laagste inkomens er in verhouding het meest op vooruit gaan.

80-90-100-regeling

ANWB is bereid om aan iedereen die bij ANWB werkt en die 5 jaar voor AOW-datum zit (praktisch nu: iedereen van 62 jaar en 3 maanden of ouder) een 80-90-100-regeling aan te bieden. Dat wil zeggen dat je 80% werkt, 90% loon krijgt en 100% pensioen opbouwt. Het laatste jaar kunnen medewerkers op verzoek van de vakbonden ook kiezen worden voor een 60-80-100 regeling.
Op zichzelf is dit een mooie regeling, ware het niet dat ANWB de werktijdverkorting die juist voor de groep ANWB-ers met de zwaarste beroepen binnen ANWB is afgesproken, wil afschaffen als je meedoet aan de 80-90-100-regeling. Wij vinden dat niet eerlijk.
Wij hebben voorgesteld om voor deze groep de 80-90-100 regeling bij 60 jaar in te laten gaan, maar de ANWB wil dat niet. We hebben ook gevraagd om de toezegging dat de ANWB bereid is om de RVU-regeling te verlengen als de wet wordt aangepast. De ANWB wil geen concrete afspraken maken over verlenging van de RVU-regeling.

5 mei

Jullie hebben aangegeven dat 5 mei als jaarlijkse feestdag voor jullie een belangrijk onderwerp is. Tijdens het cao-overleg hebben we aangegeven dat dit onderwerp voor ons een hard (=belangrijk) punt is. ANWB wil dit persé niet afspreken.

Roosters wegenwacht

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan over hoe we de roosters kunnen verbeteren. Wij zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat voor ploegendiensten een gezond rooster alleen mogelijk is als medewerkers maximaal 36 uur per week werken. ANWB is het daar niet mee eens.
Wij vinden wel dat er nu echt resultaat bereikt moet worden. Om cao-overleg over loon mogelijk te maken, hebben we tijdens deze onderhandelingen ons eis voor een 36-urige werkweek in de ijskast gezet. Maar we willen daar wel iets voor terug. Bijvoorbeeld de garantie dat het inhaalweekend wordt afgeschaft. ANWB wil die toezegging niet doen.
De ANWB zegt dat een nieuwe roostersystematiek alleen kan als we alle cao-afspraken loslaten en de komende jaren met behulp van pilots tot nieuwe afspraken komen. Wij hebben aangegeven dat we hier moeite mee hebben. Eén van onze argumenten is dat er momenteel bij de Wegenwacht weinig vertrouwen is in de aanpak van de roosters. De directie herkent zich hier niet in en stelt dat het wantrouwen vanuit de vakbonden komt en niet vanuit de medewerkers.
Op korte termijn is er geen zicht op een oplossing voor de lange weken en het inhaalweekend.
Wij vertegenwoordigen jou en je collega's. Dit is jullie cao. Het aanbod dat nu op tafel ligt hebben wij niet vooraf met jullie besproken, maar gaat mogelijk wel jullie roosters voor de komende jaren bepalen. Daarom willen we daarover met jullie in gesprek.

Hoe verder

CNV en FNV organiseren op korte termijn 3 Teams-meetings. We hopen dat het je lukt om bij één van die meetings aan te sluiten, zodat wij jou uitgebreider bij kunnen praten en jij op basis daarvan kunt laten weten wat jouw mening is over de cao, de onderhandelingen en onze inzet. (En ja, wij hadden je ook liever ergens persoonlijk ontmoet en gesproken maar het organiseren van bijeenkomsten lukt op deze korte termijn niet).

De 3 Teams-meetings vinden plaats op
14 mei van 15.30-17.00 uur (aanmelden uiterlijk 12 mei);
16 mei van 16.30-18.00 uur (aanmelden uiterlijk 15 mei);
28 mei van 19.30-21.00 uur (aanmelden uiterlijk 27 mei).

Klik hier om je hiervoor aan te melden. Na de uiterlijke datum krijg je een link toegestuurd voor de Teams-meeting van jouw keuze.
Volg ons ook op de cao-pagina, waar je kunt meepraten en vragen kunt stellen. Ga naar de cao-pagina Cao ANWB | CNV

Maak jouw collega lid

Is jouw collega nog geen lid van een vakbond? Met jouw collega's staan we sterker. Nodig hen uit laat ze meeprofiteren van onze voordelen. Bij ieder nieuw lid krijg jij zelf een cadeaubon van € 20. Voor meer informatie, ga naar onze webpagina Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV

Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV
Aletta Bulsink, bestuurder
M 06 2047 1888
a.bulsink@cnv.nl