Cao-onderhandelingsresultaat Orsima: 5% loonsverhoging per 1 juni 2024, looptijd 11 maanden

Zoals jullie weten, ligt er een rechtszaak op tafel over de toepassing van de APC. Inmiddels is bekend dat die rechtszaak zal plaatsvinden op 20 december 2024. Dat zou dus betekenen dat er tot die tijd niets gebeurt met jullie loon en andere arbeidsvoorwaarden. En wanneer de uitspraak is, is dan ook maar afwachten.

Voorstel bonden

Wij hebben als bonden daarom een voorstel neergelegd, dat ten eerste een fatsoenlijke loonsverhoging oplevert, inclusief compensatie voor het verleden en ten tweede recht doet aan jullie wens tot duidelijkheid. Het eerste tegenbod van werkgever lag hier ver vandaan. Met de datum voor de rechtszaak op zak en doordat we voet bij stuk hielden, zijn we uiteindelijk na veel informele overleggen (waar we dus niet over konden communiceren) dicht bij ons eerste voorstel uitgekomen.

5% loonsverhoging op 1 juni 2024, rechtszaak van tafel

Jullie hebben in januari 2024 2% gekregen en wij hebben nu uitonderhandeld dat jullie per 1 juni 2024 nog eens 5% salarisverhoging krijgen en daarmee halen we de rechtszaak van tafel. De looptijd van de cao met deze afspraak is tot 28 februari 2025 kort, zodat we snel weer kunnen gaan onderhandelen over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Grote voordeel: duidelijkheid, zekerheid over wat je op je loonstrook krijgt in tegenstelling tot de onvoorspelbaarheid van de rechterlijke uitspraak.

In het onderhandelingsresultaat staat ook een aantal andere afspraken, merendeel gebaseerd op de toekomst, voor de volgende onderhandelingen. Ook dat we zullen gaan praten over een ‘cap’ op de APC om eventuele zorgen hierover weg te nemen. dat komt in feite op hetzelfde neer en is niets anders dan nu in artikel 11 lid 4 staat namelijk dat we in gesprek gaan bij ‘bijzondere omstandigheden’, zoals op het moment dat er zich weer zo’n extreme situatie voordoet met een inflatie die door het dak gaat. Het moment waarop dit nodig is, gaan we concretiseren. Dit wordt in veel cao’s afgesproken.

In de bijlage kan je het onderhandelingsresultaat terugvinden.

Stemmen over het resultaat

Wij zijn van mening dat we hiermee recht doen aan jullie situatie en leggen het daarom positief voor. Wij, als onderhandelingsdelegatie, zijn echt tevreden met dit resultaat. Dit is het hoogst haalbare dat met praten bereikt kon worden. Maar uiteindelijk is het uiteraard aan jullie! Je kunt vanaf nu tot en met 19 mei 2024 je stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat. Je ontvangt straks nog een mail om te kunnen stemmen.

De cao online

We houden jullie op de hoogte en zijn bereikbaar voor als er vragen zijn. Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga naar jouw cao-pagina

Mede namens Caroline Lamberts (FNV), Vincian den Braber (FNV cao-kaderlid) en Bob van Duijn (CNV cao-kaderlid),

Arjan Baselmans
Bestuurder CNV
M: 06-47 82 68 69
E: a.baselmans@cnvvakmensen.nl

Downloads