Cao-onderhandelingen Beveiliging: de derde ronde

Na drie onderhandelingsronden met de werkgevers zijn we er nog niet uit. Afgelopen maandag hebben de vakbonden een nieuw bod neergelegd voor een eenjarige cao. Daarnaast zijn er afspraken in de maak voor de langere termijn in een zogenaamd 'visiedocument'. Op 6 mei komen de onderhandelingsdelegaties van vakbonden en werkgevers weer bij elkaar.

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers liepen tot maandag stroef, maar deze week is er wel inhoudelijk enige beweging merkbaar. Om werkgevers een opening te bieden hebben we een voorstel neergelegd voor een korte cao voor een jaar. In die tussentijd kunnen structurele wijzigingen voor de lange termijn verder worden uitgewerkt.

Het voorstel van de gezamenlijke vakbonden voor het komende jaar is:
  • Herstel van de loonafspraak dat de lonen op 1 januari met tenminste 2,5% stijgen. Is de inflatie (CPI) hoger dan 2,5%, dan stijgt het loon mee met de inflatie.
  • Een loonstijging per 1 juli om toch enige koopkrachtverbetering te hebben.
  • De huidige overwerktoeslag van 50% gaat gelden vanaf 144 uur.
  • Beveiligers die verlof zijn kwijt geraakt vanwege de indexatie (artikel 60, lid 7b) krijgen dit verlof terug over de afgelopen twee jaar.
  • De onbelastie kilomtervergoeding stijgt naar het fiscale maximum van 23 cent per kilometer.
  • Onkostenvergoedingen stijgen mee met de inflatie (CPI).
Op een aantal punten lijken werkgevers te willen bewegen. Een cao voor een jaar is bespreekbaar, de indexatie van vakantie wilen werkgevers terugdraaien, overwerk vanaf 144 uur lijkt bespreekbaar evenals een stijging in de kilometervergoeding. Waar we werkgevers nog van moeten overtuigen is dat er ook voor dit jaar verbetering nodig is. Ook de hoogte van de overwerktoeslag en de teruggave van vakantiedagen hangt nog in de lucht.

Het verbeteren de roosterafspraken - om zo een betere balans tussen werk en privé te komen - krijgt voorrang komende tijd.

Lange termijn

Behalve cao-afspraken voor een nieuwe cao zijn we ook al langer in gesprek over de toekomst van de sector beveiliging en wat dit betekent voor het vak, de arbeidsvoorwaarden en de wijze waarop we cao-afspraken maken. We lijken daarin redelijk op één lijn te zitten met werkgevers.

Bij vakbond CNV pleiten we er al langer voor om het vak beveiliger op een hoger plan te brengen en beter te waarderen. We zien al jaren dat aanbestedingen op de markt, grote personeelstekorten, groei van zzp'ers en een gebrek aan handhaving er voor zorgt dat de lonen en roosters onder druk staan. Daarnaast staat er een grote verandering in het werk aan te komen door de razendsnelle inzet van kunstmatige intelligentie en nieuwe cameratechnieken. De verwachting is dat dit het vak gaat veranderen. In het visiedocument dat hierover binnenkort naar buiten komt, staan de ideeën hierover die zijn opgehaald bij beveiligers, ondernemers, vakbonden en werkgeversorganisatie.

Hoe nu verder

Vanmorgen heb ik jullie collega's in de cao-commissie bijgepraat. 6 mei aanstaande onderhandelen we verder met werkgevers, samen met jullie collega's Aad Hoogendoor, Marcel de Wolff en Dave Storsbergen. Het is dan aan de werkgevers om te reageren op de laatste gezamenlijke voorstellen van de vakbonden. 

Heb je vragen, wil je meepraten of wil je actief worden om vakbond CNV sterker te maken in de beveiliging? Laat het ons weten. We hebben je er graag bij.

Vriendelijke groet, Erik Honkoop
Onderhandelaar vakbond CNV
06 51 32 09 18 / e.honkoop@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error