Schiphol neemt meer tijd voor nieuwe tender

Geen herhaling van de vorige beveiligingstender. Dat is de boodschap die leden van vakbond CNV afgelopen tijd bij Schiphol hebben neergelegd. In een goede eerste stap heeft Schiphol toegezegd om meer tijd te nemen voor een nieuwe tender voor de beveiliging op de luchthaven wordt uitgevoerd. Samen met de andere bonden blijven we komende tijd in overleg.
De vorige tender - en de contractwisseling die daar op volgde - heeft vier jaar geleden dramatisch uitgepakt voor veel beveiligers. Roosters, werktijden en arbeidsvoorwaarden gingen over de kop en voor een aantal beveiligers is het zelfs reden geweest elders naar een baan te zoeken. De afhandeling van de gevolgen heeft jaren - en vele juridische procedures - gekost.

Dat moet anders, daar zijn Schiphol, CNV en de andere vakbonden het over eens.

Inzet op kwaliteit van werk

De inzet van vakbond CNV is, laat beveiligers niet het slachtoffer worden van de markt- en prijsmechanismen van een tender. We zijn er daarom positief over dat Schiphol in gesprek gaat met beveiligers en hun vakbonden over de toekomst van de beveiliging.

Los van de vraag óf je nu al een tender moet starten, willen we ook degelijke afspraken over de voorwaarden waaronder een tender wordt uitgeschreven. Belangrijk is dat de contractwisseling na een tender geen gevolgen heeft voor individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden, dat het geen drastische wijziging in roosters en werktijden betekent en dat kwaliteit van werk en arbeidsrust een belangrijke rol speelt bij een tender.

Uitstel van de tender

Het goede nieuws na twee overleggen is dat Schiphol serieus is ingegaan op de geluiden van beveiligers en hun vakbonden uit het eerste overleg. Schiphol wil de rust behouden. Schiphol wil dat de negatieve gevolgen voor beveiligers minimaal zijn. En Schiphol wil daarom meer tijd nemen - zes maanden - om de tender uit te zetten.

Deze tijd gebruiken wij - de vakbonden, beveiligers en Schiphol - om serieuze waarborgen te maken voor behoud en verbetering van de kwaliteit van het werk op Schiphol.

Proces nog fijner afstellen

Tegelijkertijd hebben we ook wat zorgen. We zijn positief over de de sociale dialoog die Schiphol is opgestart. Maar het is belangrijk dat deze gesprekken in een veilige setting plaatsvinden. Zo kunnen beveiligers vrijuit spreken over hun ervaringen tijdens de gesprekken met Schiphol. De sociale dialoog is een nieuwe vorm van onderhandeling tussen werknemers en opdrachtgever en de afspraken daarover kunnen we nog wat fijner afstellen.

Sterke vakbond, beter verhaal

Tegelijkertijd met de komende tender op Schiphol lopen ook de onderhandelingen voor een nieuwe landelijk cao (collectieve arbeidsovereenkomst) Particuliere Beveiliging. Ook daar trekken we samen met jullie beveiligingscollega's aan tafel op om goede arbeidsvoorwaarden af te spreken.

Wat daarbij helpt is je collega's lid maken van de vakbond. Met een sterke bond hebben we een beter verhaal. Lid worden kan hier.


Vriendelijke groet,
Erik Honkoop & Erik Maas

M: 06 - 5132 0918 / 06 - 5160 2145
E: e.honkoop@cnv.nl / e.maas@cnv.nl 
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht