InsingerGilissen komt met nieuw cao-voorstel

Met deze nieuwsbrief willen we jullie informeren over de ontwikkelingen rond jullie cao. Afgelopen periode zijn er door werkgever en vakbonden apart informatiebijeenkomsten gehouden. In deze brief praat ik jullie bij over het nieuwe voorstel van de werkgever, de lopende petitie en de reactie van de bonden op het nieuwe voorstel.

Terugblik

Bij de drukbezochte medewerkersbijeenkomst van 12 maart hebben we medewerkers bijgepraat over het bod van InsingerGilissen voor de cao van 2024. Dit bod bedroeg € 3.000,- bruto, structureel, pro rato op basis van 40-urig contract per 1 juli 2024.
Op de bijeenkomst konden de medewerkers hun mening geven over dit bod, maar ook over de huidige situatie bij InsingerGilissen. Hieruit bleek dat de werkdruk nog steeds hoog is.
Bovendien werd de extra waardering die geboden werd, met name in financiële zin, door de medewerkers in de lagere en middeninkomens als ontoereikend ervaren.

Update directie

Ook de directie heeft een medewerkersbijeenkomst gehouden en hieruit bleek dat de werkgever bereid was om meer geld te bieden. Dit was niet eerder aan de onderhandelingstafel medegedeeld.
Na deze bijeenkomst hebben wij werkgever gevraagd of het klopt dat er extra financiële ruimte is ontstaan. Dit bericht klopte en zo hebben wij als bonden een nieuw voorstel ontvangen.

Nieuw voorstel werkgever

Het nieuwe voorstel van de werkgever is als volgt:

  • Looptijd van 2 jaar, ingangsdatum 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2026
  • Structurele loonsverhoging voor iedere medewerker van € 3.500,- bruto per 1 juli 2024, op basis van een dienstverband van 40 uur per week, voor de overige medewerkers naar rato.
  • € 2.500,- bruto per 1 juli 2025, op basis van een dienstverband van 40 uur per week, voor de overige medewerkers naar rato.

Reactie van de bonden

Met de voorgestelde looptijd van de cao zijn wij het absoluut niet eens! Als we met deze looptijd akkoord zouden gaan, zou dat ervoor zorgen dat we het eerste half jaar van 2024 zonder cao zitten en dus ook zonder de afspraken en regels die gelden en dat is een ongewenste situatie!
Hoewel een langere cao aantrekkelijk lijkt, brengt dit ook onzekerheid met zich mee. Bij economische en maatschappelijke ontwikkelingen vermindert de invloed op de gemaakte afspraken aanzienlijk.

Bovendien, een cao die doorloopt tot 30 juni 2026 impliceert dat het eerste halfjaar van dat jaar geen loonsverhoging zal plaatsvinden. Dit vinden wij onacceptabel. Niet alleen begint deze periode pas halverwege het jaar in plaats van in januari, maar het voorgestelde bedrag is ook ontoereikend. In procenten uitgedrukt, komt dit neer op minder dan 2% vanaf 1 juli 2025. Dit zal effect hebben op alle medewerkers, ongeacht hun inkomen.

Hoewel het een mooi gebaar is dat de werkgever voor 2024 een verhoging doet van € 500,- bovenop het eerdere voorstel van € 3.000,- euro, is wat ons betreft nog steeds ontoereikend en wel om de volgende zaken:

  1. De looptijd in het voorstel is nog steeds vanaf 1 juli 2024 in plaats van 1 januari of 1 april 2024.
  2. Het is op basis van een 40-urige werkweek in plaats van 36 uur.
  3. Het bedrag is nog steeds te laag. Gemiddeld wordt momenteel tussen de 7.9% en de 8.3% afgesproken in Nederland

Petitie gestart

Samen met onze collega's van vakbond FNV hebben we een petitie opgesteld om onze koopkracht te herstellen en te behouden en om de balans tussen werk en privé te verbeteren door de werkdruk proactief te verminderen. Deze petitie is eerder gedeeld en wij hopen ook dat zoveel mogelijk werknemers hem hebben ingevuld.

Afscheid delegatielid Bas Gradussen

Helaas moeten wij mededelen dat Bas Gradussen gaat stoppen als delegatielid bij de onderhandelingen namens CNV. Graag willen wij hem bedanken voor zijn werk als delegatielid en toewijding om de afgelopen jaren tot een goede cao te komen. Daarnaast wensen wij hem veel succes in de toekomst.

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt ontvang jij een cadeaubon van € 20,- en InsingerGilissen betaalt het 1e jaar van het lidmaatschap voor het nieuwe lid. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl
Samen staan we sterker!

Abel Smit
bestuurder CNV
M: 06 1871 0579
E: ab@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error