Steviger positie zzp’ers dankzij SER-advies

14 oktober 2021 - Deze zomer bracht de Sociaal Economische Raad (SER) een baanbrekend advies uit over de arbeidsmarkt. Het moet er onder andere voor zorgen dar zzp’ers een stevigere positie op de arbeidsmarkt krijgen.

De doorschietende flexibiliteit op de arbeidsmarkt (steeds meer tijdelijke contracten, nul-urencontracten, payrolling, schijnzelfstandigheid) vormt al jaren een doorn in het oog van het CNV. Ter illustratie: op dit moment zitten ongeveer 2 miljoen mensen in een flex-constructie. En die constructies zijn er allang niet meer om alleen piek en ziek op te vangen.

Minder sociale zekerheden

De 1,1 miljoen zzp'ers en 1,7 miljoen flexwerkers in Nederland hebben vaak minder rechten en minder sociale zekerheden. Bovendien verdienen flexwerkers in sommige sectoren minder dan hun vaste collega's. Het komt ook voor dat mensen worden gedwongen tot een zzp-bestaan. Weliswaar krijgen ze dan regelmatig een hogere vergoeding, maar ze verliezen hun sociale zekerheid. Bovendien kunnen jonge flexwerkers door sociale en financiële onzekerheden minder makkelijk een huis kopen of een gezin stichten.

Op één lijn

Gelukkig zien ook werkgevers inmiddels in dat een brede welvaart van wezenlijk belang is voor de BV Nederland. Met de formatie in volle gang en werkgevers en vakbonden op één lijn, was deze zomer hét uitgelezen moment om via de SER met een breedgedragen advies over hervorming van de arbeidsmarkt te komen richting Den Haag.

Wat betekent het advies voor jou?

Als het SER-advies tijdens de formatie wordt overgenomen door de politiek, moet er nog een hoop worden uitgewerkt. Toch kunnen we in hoofdlijnen al wat op een rijtje zetten. Als zzp’er krijg je in ieder geval een steviger positie op de arbeidsmarkt:

  • Als je minder dan € 35 per uur krijgt betaald, kun je gemakkelijker zorgen dat je als werknemer in dienst komt van het bedrijf dat jou inhuurt, met alle bijkomende rechten.
  • Er komt extra controle op schijnzelfstandigheid. Bij schijnzelfstandigheid lijkt het of de werknemer vrij voor eigen rekening werkt, maar in de praktijk heeft hij een gezagsrelatie met de werkgever. Voor de werkgever is dat gunstig, hij heeft alle voordelen van de arbeidsverhouding terwijl de zelfstandige alle risico’s loopt.
  • De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Deze geldt straks alleen voor zelfstandigen die daadwerkelijk risico lopen met eigen investeringen.
  • Naast de al eerder afgesproken verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid, komt er een sociaal vangnet voor bijzondere en onvoorziene omstandigheden voor zzp’ers.

Wat is de waarde van dit advies?

Het klopt, het SER-advies is ‘slechts’ een advies. Een nieuw kabinet hoeft er niks mee te doen. Maar de kans dat een nieuwe regering de aanbevelingen naast zich neerlegt is klein. Het komt niet vaak voor dat werkgevers en werknemers het samen eens zijn over verregaande aanpassingen op de arbeidsmarkt. Als er niks mee gedaan wordt, moet de politiek het zelf doen. Maar de kans dat politieke partijen er zelf uitkomen is uitermate klein.