Controle door de belastingdienst: wat nu?

Het kan je zomaar gebeuren: je krijgt een belletje van de Belastingdienst. Met de mededeling dat je bent uitgekozen voor een steekproef. De Belastingdienst wil bij jou langskomen en jouw boeken controleren. Er kunnen een aantal redenen zijn dat de Belastingdienst jouw boekhouding wil controleren. Eén van de redenen is om te kijken of jij terecht jouw werkzaamheden uitvoert als zelfstandige. En of er niet eigenlijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Deze controles zijn onderdeel van het handhavingsplan arbeidsrelaties. Meer hierover kun je hier lezen.

Voorkom schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst controleert ook opdrachtgevers en bedrijven Dat jij kun overigens ook zijn als jij als zzp-er een andere zzp-er inhuurt. Het is belangrijk dat jij altijd bij het aannemen van een opdracht, óf bij het vertrekken van een opdracht, de check doet of deze opdracht uitgevoerd kan worden als zelfstandige. Hoe je dit kunt doen, lees je hier.

Naar welke boekhouding kan de Belastingdienst vragen?

De Belastingdienst zal naar jouw zakelijke boekhouding vragen. De bewaarplicht voor jouw zakelijke boekhouding is 7 jaar. Die gegevens dien je dus te kunnen overleggen aan de Belastingdienst. Wat precies met boekhouding wordt bedoeld, lees je hier.

Er is sprake van schijnzelfstandigheid, wat dan?

Als de Belastingdienst van mening is dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan zal de Belastingdienst gaan handhaven. De Belastingdienst zal jou dan aanwijzingen geven hoe jij dan in het vervolg de werkzaamheden kunt uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld dan als werknemer met een arbeidscontract bij de opdrachtgever. De Belastingdienst kan jou ook een correctieverplichting en een naheffingsaanslag opleggen, eventueel met een boete. Meer over schijnzelfstandigheid en controle door de Belastingdienst, lees je hier.