Arboregels voor zelfstandigen

Ook als zelfstandige heb je te maken met arboregels. Dit zijn regels die werknemers beschermen tegen risico's op de werkvloer. Als zzp’er kun je te maken krijgen met controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie. We leggen uit waar je op moet letten.

Verantwoordelijkheid van de opdrachtgever

Werk jij op vaste tijden en krijg je instructies over hoe je het werk moet uitvoeren? Dan werk je onder gezag van een opdrachtgever. In dat geval word jij gezien als werknemer en gelden de arboregels ook voor jou.

Een opdrachtgever is verplicht om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor al het personeel. Of het nu gaat om vaste werknemers of zzp’ers. Voor werknemers die op dezelfde plek binnen een bedrijf werken, gelden dezelfde arboregels. Dat betekent dat de opdrachtgever alle werknemers moet beschermen tegen arbeidsrisico's op de werkvloer. Bijvoorbeeld met persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook moet de opdrachtgever je wijzen op de regels en risico's.

Inhuren van een collega zzp’er

Kun je voor een grote opdracht wel wat hulp gebruiken? Als jij een collega zzp’er inhuurt, word je door de arbodienst gezien als werkgever. Dat betekent dat jij verantwoordelijk bent voor goede arbeidsomstandigheden voor de collega zzp’er.

Werk- en rusttijden voor zelfstandigen

Als zzp’er mag je doorgaans werken zoveel je wilt. Wel zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld als je in het vervoer, als duiker of in de mijnbouw werkzaam bent. In dat geval gelden er regels over werktijden en rusttijden. Ook als je werkt ‘onder gezag’ van een opdrachtgever gelden de regels van de Arbeidstijdenwet.

Arboregels bij gevaarlijk werk

Bij gevaarlijk werk gelden voor zelfstandigen dezelfde arboregels als voor werknemers in loondienst. Bijvoorbeeld bij werk langs wegen, met machines of op plaatsen met instortings-, plet- en knelgevaar. Maar denk ook aan regels voor:

  • Werken op hoogte
    Als jij of je werknemers op hoogte werken, moet je maatregelen nemen voor valbeveiliging. Bijvoorbeeld door het gebruik van een veilige steiger of het plaatsen van hekken en leuningen.
  • Werken met elektriciteit
    Bij werk met elektriciteit moet voorzorgsmaatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld door met dubbel geïsoleerd gereedschap te werken of werknemers goed op te leiden.
  • Werken met gevaarlijke stoffen
    Bij werk met gevaarlijke stoffen is het belangrijk om blootstelling zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van werknemers, omwonenden en het milieu.
  • Blootstelling aan lawaai
    Om gehoorschade bij werknemers te voorkomen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van stillere machines, geluiddempende kasten plaatsen of werknemers minder lang aan het geluid blootstellen.
  • Hijs- en hefwerktuigen
    Als je werkt met hijs- en hefwerktuigen moeten deze regelmatig gekeurd worden. Je mag alleen met de juiste certificaten gebruikmaken van de machines.
  • Werken onder overdruk
    Duikers werken onder overdruk op plaatsen met risico's. Zij moeten daarom beschikken over een persoonscertificaat en duikwerkzaamheden van tevoren melden.