CAO Pluimvee, vierde overleg maar geen CAO resultaat

Op 23 maart 2023, was het vierde cao-overleg voor een nieuwe cao-pluimvee. De werkgevers hadden geschorst de vorige keer, dus zij waren aan zet om een volledige reactie te geven. Vele punten zijn over tafel gegaan (ATV en scholing dag, uitzendkrachten en de cao, pensioen en aanspraak nabestaandenpensioen, rouwverlof, toegang van vakbonden binnen de pluimveebedrijven, et cetera), maar 3 onderwerpen springen eruit: Calamiteitenregeling (warm-weer), verbetering reiskostenregeling en uiteraard loon en daar zijn we (nog)niet uit.

Calamiteitenregeling:

Werkgevers willen hierin een forse wijziging aanbrengen. Van 1 dag naar totaal 6 dagen op jaarbasis willen werkgevers het recht krijgen om daar ATV dagen/uren voor in te zetten. Vakbonden zijn best bereid om hierin mee te denken, aangezien er een wetswijziging aankomt die zegt dat bij meer dan 30 graden er geen kippen vervoerd mogen worden (zover is het nog niet, maar er wordt dit voorjaar in de tweede kamer over gesproken). Maar zijn er alternatieven denkbaar? Hier is ook sprake van bedrijfsrisico en flexibiliteit van werknemers en in deze mag/moet ook beloond worden vinden de vakbonden. We zijn er nog niet uit over dit punt.

Reiskostenregeling:

Vakbonden willen een forse verbetering van de reiskostenregeling; in plaats van een staffel (per dag een vast bedrag naar aanleiding van het aantal kilometers) naar een kilometervergoeding op individueel werknemersniveau en een betere omschrijving hoe die kilometers tot stand komen. Werkgevers willen hier best in meegaan, maar de voorgestelde kilometervergoeding van 15 cent per kilometer met een plafond van maximaal 25 kilometer per dag (enkele reis) vinden de vakbonden te weinig. Vakbonden zetten in op 20 cent per gereden kilometer (boven de 10 enkele reis met een maximum van 40 kilometer per werkdag). Ook hier zijn we nog niet uit!

Loon:

Werkgevers stellen voor een verhoging van de lonen met 5% per 1 april 2023 en 3% per 1 januari 2024, MAAR met een looptijd van 18 maanden tot 1 oktober 2024. Dat komt neer op gemiddeld 5,3% verhoging en dat is in deze tijd ECHT te weinig. Vakbonden hebben aangegeven erg teleurgesteld te zijn in de werkgevers met dit loonbod. Een cao met een looptijd langer dan 1 jaar is bespreekbaar (maar zeker geen 18 maanden of er moet een super bod komen) maar het loon moet omhoog! Vakbonden stellen voor de lonen te verhogen met 11% op jaarbasis. 

Het gat is best groot tussen de partijen, hoe verder nu?

Er is nu afgesproken dat er tussen de werkgevers en vakbonden een "informeel overleg" komt om te bezien of partijen tot elkaar kunnen komen. Vervolgens is er op 13 april een vervolgoverleg afgesproken alwaar er een cao-resultaat ligt. Of de werkgevers presenteren een zogenaamd eindbod aan de vakbonden, danwel vakbonden presenteren een eindbod aan de werkgevers en dan is het woord aan de leden van de vakbonden.

Dus allemaal best spannend nog en daarom nogmaals een vriendelijke verzoek aan jullie.
Maak collega’s lid van CNV vakmensen. Dat kan al voor €20,23 voor de eerste 6 maanden:

 www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Cao-pagina

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:

Cao Pluimvee | CNV Vakmensen

Uiteraard houden we jullie op de hoogte en zijn graag voor jou en je collega's in de weer om het allemaal leuker, beter en betaalbaar te houden. Kortom we doen ons best!


Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen, afdeling Voeding
M: 06 5160 1997
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl