Nieuw bod van werkgevers cao Taxi

Afgelopen vrijdag, tijdens de laatste onderhandelingsronde voor de cao Zorgvervoer en Taxi, hebben de werkgevers een nieuw aanbod gedaan. Een aanbod dat een loonsverhoging van 11% biedt, maar dan wel over 2 jaar en daarmee ook de nodige vooruitgang op andere arbeidsvoorwaarden gedurende diezelfde 2 jaar blokkeert. Lees verder voor meer informatie over het aanbod.

Hoewel dit laatste bod van de werkgevers geen eindbod is, willen de kaderleden en bestuurders van CNV Vakmensen en FNV die namens jou aan de onderhandelingstafel zitten graag jouw mening hierover. Is wat de werkgevers nu bieden genoeg om een cao af te sluiten voor 2 jaar?

Wat houdt het nieuwe voorstel van de werkgevers in?

We kregen de indruk van de werkgevers dat zij zo snel mogelijk een cao willen afsluiten. Doordat jullie de afgelopen tijd in actie kwamen, voelen zij het vuur aan hun schenen. Ze willen geen slechte publiciteit. Ze willen rust en stabiliteit (lees: geen actie) voor 2 jaar. Maar wat zijn ze bereid om hiervoor te betalen en is dat volgens jullie voldoende.

Cao looptijd

Werkgevers: 24 maanden
CNV+FNV: 15 maanden

Loon

Werkgevers: Vanaf 1 januari 2023 worden treden 3 en 4 geschrapt en komt er een loonsverhoging van 8%. Op 1 januari 2024 komt er nog eens 3% bij, waarmee de eerste trede €14.14 wordt. CNV+FNV: We schrappen naast trede 3 en 4 ook trede 5, waardoor we in 1 januari 2023 starten op €14,02. Alle andere treden stijgen mee. Het loonbod van werkgevers ligt dicht bij het loonbod van FNV en CNV. Het grote verschil zit in de looptijd. Over 24 maanden is het loonbod van werkgevers gemiddeld 5,5% per jaar. Over 15 maanden is het loonbod van CNV en FNV gemiddeld 8,8% per jaar.

Doorbetaling bij ziekte

Werkgevers: Wachtdagen blijven volledig, en in plaats van 70% doorbetaling tijdens de eerste twee weken van ziekte zoals in de huidige CAO, 80% doorbetaling tijdens de eerste twee weken. Dat betekent de 80% doorbetaling in de periode van 3 tot 8 weken, en 90% doorbetaling in de periode van 9 tot 104 weken blijven.
CNV+FNV: Pas één wachtdag bij de derde ziektemelding in een jaar en 100% doorbetaling tijdens ziekte.

Pauze regeling

Werkgevers: Oude regeling met onderbrekingen terug in de cao, met maximaal 4 onderbrekingen van minimaal 15 minuten.
CNV+FNV: De nieuwe pauzeregeling blijft met een cruciale aanpassing zodat alleen de daadwerkelijke genoten pauze wordt afgetrokken.

Vergeet niet dat een 2-jarige cao ook betekent:

  • geen onregelmatigheidstoeslag voor 1 januari 2025
  • een hoger functieloon voor HAP-chauffeurs voor 1 januari 2025
  • geen woon-werkverkeervergoeding voor 1 januari 2025
  • geen betaalde feestdagen voor 1 januari 2025

Dit is nu exlusief aan onze leden voorgelegd. Zij mogen zeggen of dit voldoende is om over verder te praten.