Vrijwillige 57+ regeling DB Cargo

Na de brief over de vrijwillige 60+ regeling van vakbonden, heeft er een gesprek met de werkgever plaats gevonden. De vrijwillige 60+ regeling is daarop verbeterd. Via deze nieuwsbrief willen wij CNV leden oproepen om te stemmen over de regeling.

Op 8 november hebben vakbonden DB Cargo een brief gestuurd over het ontbreken van communicatie over de vrijwillige 60+ regeling. DB Cargo heeft daarop gereageerd en vakbonden uitgenodigd voor een gesprek. Inmiddels heeft dat gesprek plaats gevonden. Als resultaat daarvan is vrijwillige regeling aangepast.

Vrijwillige 57+ regeling
De vrijwillige 60+ regeling is nu dus, door inzet van de vakbonden, een vrijwillige 57+ regeling geworden. DB Cargo heeft jullie ook geïnformeerd over deze regeling. De belangrijkste punten van de regeling zijn:

  • Het betreft een eenmalig aanbod voor werknemers van 57 jaar en ouder, die in onregelmatige diensten werken.
  • Door gebruik te maken van het aanbod gaat een medewerker 24 uur per week werken.
  • Voor de vermindering in uren wordt de medewerker gecompenseerd. Er kan worden gekozen of deze compensatie in een keer of maandelijks wordt uitbetaald.
  • Voor 1 januari 2020 moet een medewerker beslissen of je gebruik maakt van de regeling.
  • Als je gebruik maakt van dit aanbod dan zijn de ontziebepalingen voor 55+, 57+ en 60+ voor die medewerkers niet meer van toepassing.

Als je geen gebruik maakt van de regeling, dan blijft de cao voor jou gelden. In de bijlage tref je de overeenkomst aan waarin de vrijwillige 57+ regeling wordt vastgelegd. Zodra de leden van CNV Vakmensen hiermee ingestemd hebben, gaat CNV over tot ondertekening van de overeenkomst.

Stem over dit resultaat
Door gebruik te maken van het aanbod, wordt er op een aantal punten afgeweken van de cao. Desondanks ziet CNV de positieve kanten van de regeling voor individuele werknemers. Daarnaast zien wij ook risico’s voor de individuele werknemer aan. Belangrijk voor het CNV is de mening van de leden. Kortom, laat ons weten wat jij van deze regeling vindt. Ben je een voorstander? Stemmen over de regeling kan tot en met maandag 2 december 08:00 uur en doe je door hier te klikken.

De reactietermijn voor het stemmen is kort. De reden hiervoor is dat dit een eenmalige regeling betreft waar je tot en met 31 december de tijd voor hebt om hier gebruik van te maken. Dat betekent dat DB Cargo voor die tijd nog alle gesprekken moet voeren.

Voorlichting
Ben jij lid van CNV Vakmensen en wil jij gebruik maken van de regeling? Laat je dan goed voorlichten over de consequenties van de regeling. CNV Vakmensen ondersteunt jou hier natuurlijk in. Ben je geen lid, maar wil je ook ondersteuning? Word dan nu lid en dan kunnen wij jou ook adviseren! De eerste zes maanden krijg je zelf 50% korting. Regel het hier.

Vragen en/of opmerkingen?
Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze regeling, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Sanne van der Meulen
Onderhandelaar CNV Vakmensen
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl
M: 06 – 22 39 29 64

Downloads