Actualiteiten bij DB Cargo

Het nieuwe jaar is net van start gegaan met allerlei overleggen met de werkgever. Zo hebben we vorige week het directieoverleg van december ingehaald. En hebben we deze week overleg gevoerd over het generatiepact. In deze nieuwsbrief lees je meer.

Directieoverleg
Het directieoverleg in december is niet doorgegaan in verband met de manifestatie rondom de pensioenen. Daarover lees je hieronder meer. Het overleg hebben we op 9 januari ingehaald. Tijdens het overleg hebben we gesproken over een aantal zaken, zoals over de 0-meting. Daarnaast hebben we het gehad over de ‘internationale’ machinisten uit België. Op dit moment krijgen de machinisten in België 12-uurs diensten voor hun kiezen. In het directieoverleg hebben de vakbonden laten weten dat dit niet is afgesproken tijdens de onderhandelingen. Uiteindelijk heeft DB Cargo inderdaad bevestigd dat dit niet is afgesproken. Echter het gaat hier om een uitzonderlijke situatie die tot begin februari duurt.

Ook hebben we gesproken over de 57+ regeling. In de vestiging Lutterade is er bij de binnendienst een probleem aan het ontstaan met het invullen van de nachtdiensten. De sociale partners gaan bekijken of er gezamenlijk een oplossing kan worden gevonden, zoals afgesproken in de afgelopen cao-onderhandelingen. CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat dit opgelost wordt, zodat we aan de afspraak uit de cao tegemoet komen.

Generatiepact
Afgelopen week hebben we ook overleg gehad met de werkgever over het generatiepact. Een van de afspraken voor een nieuwe cao is het onderzoeken van de mogelijkheden van een generatiepact. Waarbij een werknemer een aantal jaar voor zijn AOW leeftijd, minder kan gaan werken, iets minder loon ontvangt, 100% pensioen opbouwt en waarbij er nieuw personeel wordt aangenomen.

Tot aan de zomer gaan cao-partijen onderzoeken wat voor mogelijkheden er bij DB Cargo zijn voor een regeling. Vanzelfsprekend houd ik jullie hiervan op de hoogte.

Pensioenen
Op 13 december is CNV Vakmensen met haar leden op de Maasvlakte geweest naar aanleiding van het stuklopen van de landelijke onderhandelingen voor een nieuw pensioenstelsel. Inmiddels, heeft CNV Vakmensen een ultimatum gesteld. Wil je hierover meer weten? En ons helpen een beweging in gang te zetten voor een goed resultaat? Lees dan onze flyer en teken onze petitie op www.cnvvakmensen.nl/pensioenpetitie.

Vragen en/of opmerkingen?
Heb je vragen en/of opmerkingen, schroom niet en neem dan contact met ons op.

Sanne van der Meulen
Bestuurder
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl
M: 06–22392964