66 minuten werkonderbreking voor een goed pensioen

Op 18 maart roepen wij onze leden op een aantal werkplaatsen van NS Instandhouding op de lunchpauze te verlengen met 66 minuten. Een goed pensioen voor jong en oud, dat is wat we samen met jullie met deze actie duidelijk willen maken. De locaties die het betreft vinden jullie hieronder.

Waarom komen wij in actie? 
Werknemers van Stads- en Streekvervoer en Spoor komen in talloze gebieden in actie voor een goed pensioen. Redenen genoeg:
- werken op de trein, op de bus en in werkplaatsen van NS Instandhouding is zwaar.
- Werknemers in zware beroepen leven volgens de sterftetabellen van pensioenfondsen gemiddeld 7 jaar minder lang.
- Het is bewezen dat werknemers in zware beroepen gemiddeld 17 jaar voor de datum van hun pensionering al kampen met tal van chronische ziekten.

Wat willen de vakbonden?
AOW-leeftijd bevriezen op 66 jaar;

  • geen RVU boete (52%) bij eerder stoppen met werken;
  • indexatie voor iedere generatie;
  • compensatie bij lagere pensioenopbouw is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
  • ZZP’ers moeten ook pensioen (kunnen) opbouwen.

Waar wordt actie gevoerd?
Op de locaties Berkel-Enschot, Leidschendam, De Binckhorst (Den Haag) , Rotterdam en Utrecht (CTW).
Alle leden bij Instandhouding heb ik aangeschreven. Val jij onder een van de genoemde locaties, dan kun je het bijgevoegde stakingsformulier gebruiken. Het kan heel goed zijn dat er op deze locaties geen bestuurder CNV Vakmensen aanwezig is. Je kunt je formulier dan inleveren bij onze FNV collega's.

Waarom een werkonderbreking?
Laat ik voorop stellen dat wij niet graag het werk onderbreken, of in het ergste geval staken. Dat zullen we alleen doen als het echt niet anders kan. Nu kan het niet anders. Wij hebben in december de regering een ultimatum gesteld dat er wat moet veranderen aan de voorgenomen stelselwijziging van de pensioenen. Ook moet de pensioenleeftijd nu gemaximeerd worden op 66. Tot op heden heeft het kabinet niet gereageerd.
Wij steunen dus landelijk ten volle deze acties en dat doen we dat dus ook bij NS. Daarnaast is het een goed signaal om voor deze acties eensgezind op te trekken met de andere bonden.

Komen er vervolgacties?
Dat kunnen we niet uitsluiten, maar laten we eerst de 18e tot een groot succes maken. We gaan ervoor! Doe mee aan de werkonderbreking!

66 minuten het werk neer voor een goed pensioen, dat moet je doen!

Evert Jan van de Mheen
vakgroepbestuurder
E ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl
M 06 5373 6490

Downloads