Leden- en driekwartvergaderingen eindbod cao Henkel Scheemda

Op 7 november 2023 was het tweede cao-overleg. De directie deed uiteindelijk een eindbod. Deze staat in de bijlage. Jullie gaan daar maandag 13 november 2023 om 12.45 en 14.15 uur in de kantine over stemmen en aansluitend gaan we driekwarten om te kijken of, als jullie het eindbod afwijzen, jullie ook bereid zijn hier actie tegen te voeren.

Als jullie bij meerderheid van stemmen akkoord zijn met het eindbod, hebben jullie een nieuwe cao op de voorwaarden van de directie.

Verslag onderhandelingen 7 november 2023

De directie kwam 7 november 2023 met een PowerPoint over resultaten en budgetten. Het verhaal was de kosten te drukken en in 2024 een half miljoen te besparen. Hun eindbod vond hij passend. Het eindbod is:

  • Looptijd van 1 jaar: 1 juli 2023 tot 1 juli 2024;
  • Loon: een loonstijging van 5% per 1 juli 2023;
  • Werkhervattingspremie: 0,16% geheel rekening werkgever;
  • Reiskosten: in januari 2024 wil de directie met jullie ondernemingsraad de minimumvergoeding reiskosten aanpassen, in lijn met het voorstel van de vakbonden, namelijk minimaal de fiscale vrijstelling van € 0,21/km in 2023 en € 0,23 in 2024.
  • Generatiepact, de 80-90-100 regeling: al 5 jaar stellen vakbonden hem voor bij Henkel. De directie wil nu alsnog een 80-90-100 regeling invoeren. Daar kun je dan 3 jaar voor de AOW-datum gebruik van maken. Dit is 2 jaar korter voor de AOW-datum dan het voorstel van de vakbonden.
    Let op: kies je voor de 80-90-100 regeling, dan kun je niet tegelijkertijd gebruik maken van de seniorendagen die in de cao staan. Het is dus het één of het ander.
  • Persoonlijk opleidings- en ontwikkelbudget: Henkel wil een pilot van een jaar afspreken. Er komt een budget van € 10.000,- maximaal in dit cao-jaar. De overige regels wil Henkel met de OR afstemmen.

De andere voorstellen van de bonden wees de directie af, dus:

  • Niet de inflatie van de aan 1 juli voorafgaande 12 maanden goedmaken, dus geen loonsverhoging van 9% per 1 juli 2023;
  • Geen Automatische PrijsCompensatie (APC). Bonden stelden nog voor om de APC in de volgende cao 2024-2025 meteen per 1 juli 2024 in te voeren en dan de gemiddelde inflatie van de voorgaande 12 maanden te nemen, maar Henkel wil geen APC;
  • Geen Groen Budget van €1.500,- in 3 jaar;
  • Geen collectieve wekelijkse arbeidsduur: met 1 uur verminderen met behoud van loon;
  • Geen Goede Vrijdag als feestdag en geen 5 mei ieder jaar als feestdag;
  • Geen compromis RVU-regeling voor parttimers.

Ledenraadpleging en aansluitend driekwarten op maandag 13 november 2023

We bespreken de uitkomst van de onderhandelingen graag met jullie tijdens de ledenvergaderingen op maandag 13 november 2023 om 12.45 uur en 14.15 uur bij jullie in de kantine.

Jullie mogen dan stemmen over het cao-eindbod. Omdat het voorstel van Henkel fors verschilt van de loonvoorstellen en de andere voorstellen die vakbonden namens jullie deden, leggen wij het eindbod negatief ter stemming aan jullie voor en volgt meteen een tweede stemming, een zogeheten driekwartvergadering, waarbij wij, per vakbond apart, zullen nagaan of jullie bereid zijn een ultimatum te stellen en te staken. Minimaal driekwart van de aanwezige leden moet dan bereid zijn een ultimatum te stellen en actie te voeren. Alleen aanwezige leden kunnen stemmen, stemmen per e-mail of met een briefje is dus niet mogelijk.

En van belang is een hoge opkomst. We rekenen op jullie.

Als jullie inderdaad actiebereid zijn, gaat eind volgende week een ultimatum uit en als de werkgever vervolgens niet of onvoldoende op de eisen in het ultimatum ingaat, gaat vanaf 22 november 2023 de staking van start.

Driekwartvergadering. Hoe werkt dat?

  1. Bij de statutaire driekwartvergadering moet minstens driekwart van de aanwezige leden bereid zijn tot het stellen van een ultimatum en het voeren van acties;
  2. De stemming is per bond;
  3. Een hoge opkomst op de ledenvergadering is nodig voor een door de leden breed gedragen besluitvorming;
  4. Actiebereid zijn betekent dat de leden dan ook echt bereid moeten zijn de mouwen op te stropen vanaf 22 november 2023;
  5. Bij onvoldoende aanwezige leden op 13 november 2023 of bij het niet halen van het minimum van driekwartmeerderheid: geen acties.

We bespreken dit alles verder op 13 november 2023.

Informatie over staken vind je op de website van CNV: Staken: opkomen voor betere arbeidsomstandigheden | CNV.

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van Henkel kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao Henkel | CNV Vakmensen.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Henkel in de zoekbalk.

Tristan Westra
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-48 45 68 54
E  t.westra@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren op dit bericht?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error