Cao-onderhandelingen Henkel Scheemda, update na ronde 1

Op 25 oktober 2023 vond de eerste onderhandelingsronde plaats bij jullie op het bedrijf. CNV en FNV lichtten hun voorstellen toe en Henkel reageerde hierop. Hieronder een beknopt verslag. Helemaal onderaan een oproep aan jullie.

Reactie Henkel op voorstellen bonden

Henkel is akkoord met:

  • Looptijd van 1 jaar;
  • Werkhervattingspremie 0,16% geheel rekening werkgever;
  • Reiskosten: in januari wil de directie met jullie ondernemingsraad de minimumvergoeding reiskosten aanpassen, in lijn met het voorstel van de vakbonden, namelijk minimaal de fiscale vrijstelling van € 0,21/km in 2023 en € 0,23 in 2024.

De directie deed een tegenvoorstel of wees dit af:

  • Loon: CNV en ook FNV willen 9% erbij op 1 juli 2023 om (net als we in de cao 2022-2023 deden) de gemiddelde inflatie in de voorgaande 12 maanden te compenseren. FNV wil standaard een APC in de cao (Automatische Prijs Compensatie). Het tegenvoorstel van Henkel is geen APC en een loonstijging van slechts 5% per 1 juli;
  • Collectieve wekelijkse arbeidsduur met 1 uur verminderen met behoud van huidige loon. Goede Vrijdag en 5 mei structureel feestdag art. 23.1.
    Henkel wijst deze voorstellen af.

De directie denkt na over:

  • Groen budget van € 1.500,- per 3 jaar: Henkel vind dit een goed en interessant punt, wat past bij deze tijd;
  • Persoonlijk opleidings- en ontwikkelbudget € 1.500,- per 3 jaar bovenop functie gebonden opleidingen: Henkel stelde dat wie gemotiveerd is een opleiding te volgen of zich te willen ontwikkelen, hier ruimte voor krijgt. Vakbonden willen een extra budget die een werknemer naar eigen inzicht kan besteden. Dat vond Henkel nog lastig op dit moment;
  • Generatiepact 80-90-100 regeling: Dit cao-voorstel doen vakbonden al zeker 5 jaar, en dat is niet voor niets, namelijk om het vol te kunnen houden tot de AOW-datum. De directie wil eerst nog weer de mogelijke kosten doorrekenen;
  • RVU-regeling, parttimers: CNV en FNV deden een compromisvoorstel. De directie checkt wie hier onder zouden vallen en wat de eventuele kosten dan zijn.

Oproep aan jullie over opleidingen

De directie zei, zie boven, geen enkel voorbeeld te hebben van een werknemer die geen functiegerichte opleiding kon volgen. Wij wisten er echter meteen wel één. De directie zei dat dit niet de bedoeling kan zijn en zou het managementteam raadplegen. Vakbonden zeiden dat zij de leden hierover zouden raadplegen.

Graag horen we dus wat jullie ervaringen zijn. Kun je een opleiding volgen als je hier om vraagt of heb je ook te maken gehad met een afwijzing? Of dat je via PCP (Persoonlijke Coaching Plan) een opleiding hebt aangegeven om te volgen, maar daarop geen terugkoppeling hebt gehad?

Laat het ons weten via de mail of telefoon, of spreek onze kaderleden aan!

Volgende onderhandelingsronde op 7 november 2023 en ledenvergaderingen op 13 november 2023

Op 7 november 2023 is de tweede en laatste onderhandelingsronde.

We bespreken de uitkomst van de onderhandelingen graag met jullie tijdens ledenvergaderingen op maandag 13 november 2023 om 12.45 uur en 14.15 uur bij jullie in de kantine.

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van Henkel kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao Henkel | CNV Vakmensen.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Henkel in de zoekbalk.

Namens de onderhandelingsdelegatie, 

Mick Veldhuis, CNV kaderlid
Alex Horlings, FNV kaderlid
Auke Wietze Bosma, CNV vakbondsbestuurder
Janwillem Compaijen, FNV vakbondsbestuurder
Tristan Westra, CNV vakbondsbestuurder

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error