Evaluatie cao Contractcatering en cateringcongres

Nu de tekst van de nieuwe cao (eindelijk) rond is, hebben vertegenwoordigers van werkgevers en bonden het proces om tot die cao te komen met elkaar geëvalueerd. Ik heb aangeven dat we vooral realisme moeten hebben in wat haalbaar is en dat de sector rust en perspectief nodig heeft.

Als we kijken naar waar we nu staan, dan is er wel weer een nieuwe cao, is de werkgeversvereniging Veneca niet ontbonden maar inmiddels uitgebreid. Ook is de mogelijkheid gecreëerd om naast contractcatering ook de hospitalitymarkt te betreden en bedienen. Of dit exact aansluit bij wat de sector, bedrijven en medewerkers nodig hebben, is nog wel een beetje de vraag en dat zal de komende periode moeten blijken.
De relatie met de werkgevers is van ronduit slecht naar redelijk goed gegaan door de vele tijd die we met elkaar hebben doorgemaakt. Dat maakt dat er veel besproken kan worden zonder gelijk ‘in de stellingen’ te schieten. Punt van (zelf)kritiek is dat er te veel afspraken op hoofdlijnen zijn gemaakt, waardoor we daarna veel te veel tijd nodig hadden om tot een uitgewerkte cao-tekst te komen. Daarbij moeten we in het volgende cao-traject ook meer realisme hebben in wat haalbaar is.

Medewerkers-enquête

In de aanloop naar het Cateringcongres sturen we een enquête aan alle medewerkers in de sector over jouw werk, marktontwikkelingen en werkplezier. De uitkomsten van het onderzoek worden op het cateringcongres toegelicht aan de aanwezigen. We zijn nog bezig met de laatste voorbereidingen maar de vragenlijst komt snel naar je toe.

Cateringcongres

De cateringsector is veranderd, daar is iedereen het over eens. Tijdens het congres De toekomst van de catering: Samen verder! op maandag 11 april 2022 zijn opdrachtgevers, werknemers en werkgevers de dialoog aangegaan over de afspraken in de nieuwe cao catering/hospitality. Nu is het tijd om samen te kijken hoe deze afspraken in de praktijk uitpakken. Daarom organiseren werkgevers en vakbonden maandag 17 april 2023 het congres Catering en hospitality: samen op koers. Meer over de dag en de aanmelding ervoor lees je hier: Kom naar het congres op maandag 17 april in de Jaarbeurs in Utrecht (hospitalityacademy.nu) en in de bijlage.

Contact

Heb je nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Job Marskamp, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2390 9865 / j.marskamp@cnvvakmensen.nl

 

Downloads