Nieuwe pensioenregeling Zorgverzekeraars

De pensioenbesprekingen tussen de vakorganisaties en werkgevers aangesloten bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn afgerond. Het is nu aan de CNV leden om hierover te stemmen.

Pensioentraject

In het najaar van 2021 zijn ZN, CNV, De Unie en FNV gestart met de gesprekken over een nieuwe pensioenregeling. Pensioenfonds SBZ, pensioenadviesbureau AON en de rekenmeesters van Ortec hebben sociale partners geholpen met ondersteuning en berekeningen. Na vele gesprekken en lang onderhandelen zijn we er nu uit met elkaar. Niet onbelangrijk daarbij was dat de 2e en 1e Kamer de nieuwe pensioenwet (WtP) ook daadwerkelijk definitief hebben goedgekeurd in 2023.

Brochure

Om inzichtelijk te maken wat we hebben afgesproken, is er een brochure gemaakt met een uitleg over de gemaakte afspraken. Daarin beantwoorden we de volgende voor de hand liggende vragen:

  • Wat blijft er hetzelfde?
  • Hoe ziet de pensioenregeling er uit vanaf 1 juli 2026?
  • Wat gebeurt er met het pensioen dat je hebt opgebouwd tot 1 juli 2026?
  • Hoe gaat het nu verder?
Deze brochure is als blijlage aan deze nieuwsbrief toegevoegd.

Alle informatie over de nieuwe pensioenregeling staat overigens uitgebreid beschreven in het wettelijk verplichte Transitieplan voor de aangesloten zorgverzekeraars bij ZN.

Ook dit vrij uitgebreide document is als bijlage aan de nieuwsbrief toegevoegd.

Stemming en vervolg

Nu we de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling hebben afgerond, kunnen de leden hun mening hierover geven. Wij, de vakbonden CNV, FNV en de Unie zijn er positief over en leggen het ter stemming aan je voor. Hier ontvang je een aparte mail over.

Je kunt je stem er over uitbrengen tot en met dinsdag 14 mei 2024. Daarna zullen we de uitslag van de stemming met je delen.

Zodra de leden hebben ingestemd en het pensioenfonds SBZ ook akkoord is, kijkt De Nederlandse Bank er ook nog naar. Is dit allemaal in orde, dan laat pensioenfonds SBZ de nieuwe regeling in de systemen zetten om jouw pensioen per 1 juli 2026 netjes uit te kunnen voeren. 

Pensioeninformatie

Meer informatie over pensioen vind je op de website van Home | Pensioenduidelijkheid. Dit is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is betrouwbare informatie te bieden over het pensioenstelsel. Meer informatie over jouw huidige pensioen kan je vinden via de site van het pensioenfonds SBZ. Als je vragen hebt over jouw pensioen, dan kan je deze stellen via Contact (sbzpensioen.nl).

Uiteraard vind je ook extra informatie op  Alles over pensioen en AOW: geld voor later | CNV - Thema's | CNV (cnvvakmensen.nl)

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben dan kan je me het beste bereiken via a.mulder@cnv.nl of telefonisch via 06-81919869. 

Met vriendelijke groet,

Andre Mulder

Downloads