Voortgang cao-overleg VGZ

Afgelopen donderdag heeft CNV Vakmensen wederom met VGZ gesproken over een nieuwe cao. We hebben onder andere gesproken over een alternatief voor de ‘extra verstrekkingen’. In deze nieuwsbrief zullen we jou verder informeren over de voortgang van het cao-overleg.

Individuele loonsverhoging
Op basis van het resultaat van het R&O-cyclus ontvang je jaarlijks een individuele loonsverhoging als je nog niet op het maximum van je salarisschaal zit. Het R&O-cyclus is door VGZ al omgezet naar ‘MijnKoers’. Hierover heeft VGZ je al geïnformeerd. Het systeem van de jaarlijkse individuele salarisverhoging wil VGZ wijzigen in een systeem waarbij je jaarlijks een vaste stap maakt, totdat je het maximum van je salarisschaal hebt bereikt. VGZ heeft voorgesteld om de individuele salarissen jaarlijks te verhogen met 3% van het maximum salarisschaal. Hierdoor bereik je eerder het maximum van je salarisschaal, dan in het oude systeem. CNV Vakmensen vindt dit een positieve ontwikkeling. We hebben voorgesteld om te onderzoeken of ook de onderkant van de salarisschalen verhoogd kan worden.

Pensioen
Door de lage rentestand heeft het bestuur van het pensioenfonds SBZ besloten om een premieverhoging door te voeren voor 2020. In de cao VGZ hebben we afgesproken dat jullie werkgever in de jaren 2019, 2020 en 2021 nooit meer premie betaald dan 22,7% van de gemaximeerde loonsom. Om te weten wat het gevolg is van de premieverhoging die het pensioenfonds SBZ heeft aangekondigd voor 2020, hebben we informatie bij het pensioenfonds SBZ opgevraagd.

Collectieve salarisverhoging
Over de collectieve salarisverhoging hebben we kort gesproken. We hebben geconstateerd dat we hier nog ver van elkaar afzitten.

Alternatief voor de extra verstrekkingen
Eerder heeft VGZ aangekondigd dat de extra verstrekkingen met ingang van 1 januari 2020 komen te vervallen. Dit zijn verstrekkingen die buiten de zorgverzekering vallen, maar waar jij als medewerker gebruik van kan maken indien je een aanvullende zorgverzekering hebt.
Voor de zomervakantie hebben we jullie al geïnformeerd dat we met VGZ in gesprek zijn om tot een alternatieve invulling te komen voor de ‘extra verstrekkingen’. We hadden afgesproken dat we jullie zouden raadplegen over de invulling van een alternatief.
De afgelopen maanden hebben we regelmatig met VGZ gesproken over alternatieve oplossingen. In september is er tijdens de bijeenkomsten in Arnhem en Eindhoven een aantal alternatieve oplossingen aangedragen.
Daarnaast heeft VGZ nog een optie toegevoegd. Samen met VGZ hebben we gekeken naar drie alternatieve oplossingen die wij nu aan jullie willen voorleggen:

1. Fit Boutiqs
VGZ wil op haar locaties in Arnhem en Eindhoven jullie de mogelijkheid bieden om aan je gezondheid te werken. Hierover worden afspraken gemaakt met Fit Boutiqs. De training van Fit Boutiqs is laagdrempelig, waardoor iedereen het kan volgen. Het bijzondere van de training is, is dat je hiervoor niet hoeft om te kleden. Als je gebruik wilt maken van de traning van Fit Boutiqs, dan betaal je een eigen bijdrage van 25 euro per maand. Deze bijdrage zou voor het eerste jaar volledig voor rekening van VGZ kunnen komen, waardoor jij niets hoeft te betalen. Wil je meer weten over Fit Boutiqs, kijk dan op VGZnet of op de website van Fit Boutiqs.

2. Verhoging van de collectiviteitskorting
Op de aanvullende zorgverzekering die je bij zorgverzekeraar VGZ afsluit, ontvang je een korting. Een optie is om deze korting te verhogen. Zolang de korting die je krijgt marktconform is, wordt de korting die je krijgt niet gezien als loon. De extra korting geldt alleen voor de aanvullende zorgverzekering. Op de basisverzekering wordt geen extra korting verleend.

3. Verhoging werkgeversbijdrage
Als je een zorgverzekering afsluit bij VGZ, ontvang je maandelijks een tegemoetkoming van 50 euro. Dit is een brutobedrag, op dit bedrag moet wel de loonheffingen worden ingehouden. Een optie is om de werkgeversbijdrage te verhogen. Voor deze optie is het niet van belang dat je een aanvullende zorgverzekering hebt. Heb je alleen een basisverzekering, dan heb je ook recht op de werkgeversbijdrage.

Geef jouw keuze door!
Samen met VGZ hebben we drie oplossingen geselecteerd die we nu aan jullie willen voorleggen. We willen aan jou vragen om deze vraag in te vullen. Dit kan tot maandag 7 oktober. Het kost jou maar één minuut om deze vraag te beantwoorden.

Voor het invullen van de vraag: klik hier.
Wanneer je deze nieuwsbrief per post ontvangt, dan kan je je keuze doorgeven door deze link in je browser in te typen: https://q.crowdtech.com/era4d5vj202uP1NN52NCbw

Vervolgafspraak
Op dinsdag 8 oktober praten we met VGZ verder over de nieuwe cao.

Reageren
Wil je naar aanleiding van deze nieuwsbrief reageren, of heb je een vraag, neem dan contact met me op. Mijn gegevens staan onderaan deze nieuwsbrief.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65
E r.wonnink@cnvvakmensen.nl