Geen eenmalige uitkering Uitgeverijen

Werkgevers hebben laten weten geen eenmalige uitkering te willen geven om werknemers tegemoet te komen in deze tijd van hoge inflatie.

Bedenktijd

Recent hebben vakorganisaties aan werkgeversvereniging uitgeverijbedrijf (WU) de vraag gesteld of een eenmalige uitkering van €750 voor alle werknemers dit jaar mogelijk zou zijn. In meerdere sectoren zien wij dit gebeuren en ook waar bedrijfscao's zijn afgesloten geven veel werkgevers een eenmalige vergoeding. Men gaf aan bedenktijd nodig te hebben om dit met de achterban (werkgevers) af te stemmen. En hoewel men begrip had voor onze vraag, is het antwoord nee geworden. Werkgevers wilden de mogelijkheid hebben om zelf de regie te houden over wat ze willen doen voor hun werknemers. Veel werkgevers gaven aan deze maand al iets extra's te doen, wordt aangegeven.

Geen collectieve regeling  

Het betreft echter niet alle werkgevers. Wij vinden het dan ook een gemiste kans dat er niet voor gekozen is om collectief een eenmalige uitkering te verstrekken. Werkgevers die al wat hadden gedaan, hadden dit kunnen verrekenen met de uitkering die we zouden vastleggen. Maar door collectief een afspraak te maken zou in ieder geval iedere werknemer een bedrag ontvangen. 
De WU heeft deze week aan alle werkgevers bericht uit gedaan om werkgevers op te roepen, indien zij nog niets extra hebben gedaan in deze bijzondere tijden, om alsnog hun werknemers iets extra's te gunnen en werknemers die in financiële problemen dreigen te raken te ondersteunen. Dit laatste kan bijvoorbeeld met inzet van een sociaal fonds of noodfonds.

Oproep

Werk je bij een werkgever die helemaal niets doet? Dus geen maatregelen onder andere in de vorm van een eenmalige uitkering, of het verhogen van de reiskosten en/of thuiswerkvergoeding, de inzet van een sociaal fonds of noodfonds en het beschikbaar stellen van een budgetcoach?
Laat het ons weten! Wij gaan proberen om via een gesprek met jouw werkgever, te kijken of er toch iets extra's mogelijk is voor jou en jouw collega's.

Laat ons het weten

Je kunt mij berichten per mail wanneer jouw werkgever niets doet. Je kan voor vragen en opmerkingen ook terecht op de cao-pagina: Cao Uitgeverijbedrijf (BTU) | CNV Vakmensen

Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2023 gewenst.

Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1989 / n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl