Voortgang cao onderhandelingen afbouw

Vorige week spraken de vakbonden opnieuw met de werkgevers in de afbouw. Welke vorderingen zijn er gemaakt, is er al duidelijkheid over het loonbod van de werkgevers? In deze korte nieuwsupdate praten we je bij over de stand van zaken.

Waardering voor de leermeester

Leermeesters spelen een belangrijke rol in het kader van kennisoverdracht naar nieuwe collega’s. Ingegeven door een voorstel dat collega-vakbond FNV hiervoor deed, hebben we lang met elkaar gesproken over de positie van de leermeester. Zowel vakbonden als werkgevers zijn het erover eens dat de leermeesters waardering en aandacht verdienen. We denken na over manieren waarop dit in de cao een plek kan krijgen.

Meer nieuwe instroom

Het werk in de sector is ontzettend zwaar en des te belangrijker is het dat er een mogelijkheid blijft bestaan om eerder te kunnen stoppen met werken. Voor dit zover is, moeten we de sector natuurlijk ook aantrekkelijk houden voor jongeren. Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen kiezen voor een baan in de afbouw?

We hebben onder andere gesproken over de mogelijkheid om leermiddelen en studiekosten (deels) te vergoeden en zoeken naar manieren om de uitstroom naar andere sectoren te beperken. Vakbonden en werkgevers hebben elkaar hier kunnen vinden in de gedachtelijn, de uitwerking van concrete afspraken laat nog even op zich wachten maar de verwachting is dat we hier met elkaar uit gaan komen.

Over koopkracht

Er is goed gesproken over de wens van onze leden om koopkrachtbehoud te realiseren. We constateren dat de koopkrachtontwikkeling in de periode die achter ons ligt een flinke duw in de verkeerde richting heeft gekregen. Als gevolg van de torenhoge inflatie zagen velen van jullie steeds meer stukjes maand aan het einde van het loon. CNV is van mening dat reparatie van koopkracht op zijn plek is en het streven moet zijn, ook van de werkgevers!

Zoals in de vorige nieuwsbrief aangegeven, vinden werkgevers dat loon het sluitstuk moet zijn van onderhandelingen. Het gaat hen immers om het totaalpakket. Dat snappen wij, maar toch hoopten wij deze ronde meer duidelijkheid te krijgen over het standpunt van de werkgevers. Dat is vooralsnog niet gelukt.

We hebben besloten om wat extra tijd in te ruimen, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op het vervolg van de gesprekken. Dit stelt de werkgevers ook in staat om het nodige rekenwerk te doen en stelt de vakbonden in staat om nader onderzoek te doen naar de achtergronden van een aantal voorstellen die door de werkgevers zijn gedaan. Op 20 november praten we opnieuw met elkaar. Na afloop kun je weer een update verwachten.

Laat van je horen!

Lijkt het je leuk om mee te denken over de koers die we in de onderhandelingen varen? Neem contact met me op door te bellen, appen of een mail te sturen op onderstaande contact gegevens. Ik sta je graag te woord! Online kun jij ook altijd meepraten, je vragen stellen en je mening geven. Heel makkelijk en 24 uur per dag. Ga naar de cao-pagina

Ontvang je deze nieuwsbrief per post

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen jou het liefst zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om je gegevens te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnvvakmensen.nl Wil je ook naar de cao-pagina ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/bouw/stukadoors/cao-afbouw/

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 18 71 13 43
E: a.williams@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error