Pauze in de cao-onderhandelingen Houthandel

Zo kunnen wij niet verder. Een te groot verschil tussen wat onze leden wensen en wat werkgevers willen bieden. Geen wil om de loongrens op te heffen of aan te passen. Zij denken dat de meerderheid van de boven-cao’er dat ook niet wil. En dan het loon…te groot verschil. Met gewoon praten komen we er niet.

De boven-cao’ers

De start van de vierde onderhandelingsronde begon gelijk over de loongrens. Bonden vinden nog steeds dat de loongrens moet verdwijnen. Daar is behoefte aan, hebben wij gemerkt bij onze achterban: leden en niet-leden. Zij voelen onvoldoende ruimte om voor hun eigen arbeidsvoorwaarden op te komen.
De werkgevers zijn en blijven stellig van mening dat de bonden niet alle boven-cao’ers vertegenwoordigen. De meerderheid van die groep medewerkers zou dat ook niet willen en zij kunnen zich uitstekend zelf kunnen redden. Dat is hun mening. Wat is die van jou? Laat het ons én je werkgever weten! Anders geloven ze ons nog steeds niet.

Loonsverhoging

Ook kregen wij van de werkgevers het verwijt dat we niet met een inhoudelijke reactie op de eerdere werkgeversvoorstellen kwamen. Dat klopte niet want wij hebben herhaald dat de loongrens eruit moest en dat onze leden de loonsverhoging ondermaats vinden.
Wij hebben nogmaals ons eerdere voorstel herhaald:

 • looptijd 1 jaar en per 1 april 2023 €100 op de (feitelijke) lonen plus 6%. Dat betekent:
 • voor schaal 1 trede 0 in totaal 11%
 • voor schaal 4 trede 6 in totaal 10%
 • voor schaal 8 trede 8 in totaal 8,6%
  Zit je hoger in het loon dan vlakt het totaalpercentage af omdat die €100 dan een relatief kleiner effect heeft in de totale loonsverhoging.

Werkgevers doen ander voorstel

Werkgevers zijn niet blij en dus reageerden zij erop met het volgende voorstel:
 • looptijd van 1 jaar met een loonsverhoging van 3% per 1 september 2023, 3% per 1 januari 2024 en €700 eenmalig per 1 juli 2023.
 • De pensioen-franchise blijft in deze cao bevroren (vertegenwoordigt circa 0,9%).
 • De loongrens blijft zoals die nu is.
 • Verhogen van de leeftijd voor de ploegendienst naar 59, maar de leeftijd voor het overwerk blijft op 58 (voor de looptijd van de cao).
 • PAGO 2 keer in plaats van 1 keer in de drie jaar en de reiskosten naar €0,21 per km binnen de in de cao genoemde afstanden.

Wat is de loonsverhoging waard

Werkgevers vinden dat dit ongeveer 9,2% aan loonkosten vertegenwoordigt. Zij berekenen dit redelijk eenvoudig als volgt:
3% + 3% + 2,3% (is die €700 ongeveer waard) + 0,9% (is pensioen franchise) = 9,2%.
Wij hebben daar een ander oordeel over. De eerste loonsverhoging van 3% komt 5 maanden te laat en dat levert je dan vanaf april 1,25% van je jaarloon minder op. De tweede loonsverhoging van 3% is dan nog eens 4 maanden later en levert daardoor 2,25% van je jaarloon minder op. Als je hebt uitgerekend wat je in euro’s mist, mag je daar dan de eenmalige uitkering van €700 mee verrekenen. Dat komt dan over als een doekje voor het bloeden.

Rekensom voorstel loonsverhoging werkgevers

Werkgevers vinden dit aanbod in totaal dus 9,2%. De lonen zijn aan het einde van deze cao in stappen met 6% gestegen. Daar gaat de berekening al mank. Het werkgeversbod van 6%, gebaseerd op schaal 7, trede 7. Dit betekent in euro’s dat
€3322 per 1 september 2023 €3421 wordt en per 1 januari 2024 €3524.
Je moet dus langer op een compensatie van de hoge inflatie wachten. Krijg je direct per 1 april 2023 die 6% dan wordt het loon direct €3521 en is het effect €199 per maand meer loon.
€199 meer loon tot september 2023 is een bedrag van €995.
€100 per maand van september 2023 tot januari 2024 betekent €400 meer loon.
Totaal betekent dit €1395 minder dan je zou verwachten. Die eenmalige uitkering van €700 moet het dan verzachten.

Rekensom vakbonden

In ons voorstel worden de lonen aan het begin van deze cao opgehoogd met €100 en dan met 6% verhoogd. Dat houdt in dat het totaalpercentage voor de verschillende schalen en tredes verschillend is. Je kunt volgende berekening op je eigen loon toepassen. Deze berekening is gebaseerd op schaal 7, trede 7.

€3322 wordt per 1 april 2023 €3422 om vervolgens ook op 1 april 2023 met 6% te verhogen naar €3627. Dat is dan ook direct een compensatie van de hoge inflatie. Het verschil met het bod van de werkgevers in euro’s is:

- April tot september 2023: €1525(€305 per maand).
- September 2023 tot januari 2024: €824 (€206 per maand).
- Januari 2024 tot april 2024: €309 (€103 per maand).
Dat is voor de looptijd van de cao in totaal €2658. Daarbij valt de eenmalige €700 helemaal in het niet.

Pauze inlassen

Wij hebben dus een heel andere waardering dan de 9,2% van de werkgevers. Kortom: dit haalt het niet bij ons eerdere voorstel van €100 op de loonschalen (is een structurele loonsverhoging) en de verhoging van 6%. Tel daar dan bij op dat de leden boven de cao-loongrens het maar zelf moeten uitvechten of afhankelijk zijn van het ‘guneffect’. Logisch toch dat wij even een pauze in te lassen?
Wij zien dit werkgeversvoorstel in ieder geval niet zitten. Wij hebben er geen goed gevoel bij en kunnen dit niet met droge ogen ‘verkopen’ aan jullie. En dat willen we ook niet.

Wat is jullie inzet?

Jullie zijn nu aan zet. Werkgevers willen niet mee in de maatschappelijke beweging naar een antwoord op de grote inflatie. Wat er nu geboden is ligt mijlenver van wat we om ons heen tot stand zien komen. Wij zijn nu even uitgepraat. Jullie zijn nu even aan zet. Laat het werkgevers, jouw werkgever, weten dat wij namens jou praten en dat jij achter onze voorstellen staat. Onze voorstellen zijn jouw voorstellen. Laat ons weten wat en hoe de werkgever reageert. 

Whatsappgroep

Er is een whatsappgroep onder de CNV-leden actief. Lekker handig om heel snel op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken onder andere bij de cao-onderhandelingen. Als je er nog niet bij zit en je zou dat wel willen, klik dan op deze link: https://chat.whatsapp.com/BKMoNj7fRoz07aWqDUEXe4

Cao-onderhandelingen online

Je kunt de cao-onderhandelingen volgen via onze website. Ga hiervoor naar de cao-pagina. Het hele cao-traject is daar te volgen en tijdens alle fases kun je meepraten en je vraag stellen. Ontvang je deze nieuwsbrief via de post, dan ga je naar de cao-pagina via https://www.cnv.nl/caos/. Type "Houthandel" in het cao zoekveld.

Jaap Bosma, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5160 2030
E j.bosma@cnvvakmensen.nl 

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error