Ga jij akkoord met het cao-eindbod Werkgevers Glastuinbouw?

Werkgevers in de Glastuinbouw hebben afgelopen week een eindbod gedaan om te komen tot een nieuwe cao. CNV Vakmensen is niet geheel tevreden met dit eindbod, maar moet wel constateren dat het momenteel het maximaal haalbare is. Daarnaast vinden we het te goed om niet aan de leden voor te leggen. De leden beslissen uiteindelijk of dit eindbod tot een nieuwe cao leidt. Wat vind jij van het eindbod?

Werkgevers hebben op donderdag 15 december een eindbod gedaan voor een nieuwe cao Glastuinbouw. Vanaf het begin van deze onderhandelingen was het centrale thema loonsverhoging. We bleken daar aan de onderhandelingstafel niet uit te komen en dus ligt er nu een eindbod op tafel. Dit betekent dat we dit bod alleen kunnen accepteren of weigeren en dat daar niet meer over te onderhandelen valt. Afwijzen of wijzigingsvoorstellen doen betekent dat er op korte termijn geen cao tot stand komt of dat er actiegevoerd moet worden voor een betere cao.

Eindbod werkgevers

Hoe ziet het eindbod van de werkgevers er in hoofdlijnen uit:
  • 5% loonsverhoging opgedeeld in 3% per 1 januari 2023 en 2% per 1 juli 2023;
  • Looptijd van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023;
  • Herindeling loonschaal B als gevolg van verhoging minimumloon, waardoor loon in stappen in loonschaal B ook worden verhoogd;
  • Reiskostenvergoeding wordt verhoogd naar € 0,21 per kilometer;
  • Vak volwassen salaris van 21 jaar naar 20 jaar;

Het gehele eindbod van werkgevers vind je in de bijlage.

Wat vinden wij van het eindbod?

CNV Vakmensen is een vereniging. Samen met onze kaderleden doen we ons best om tot een zo goed mogelijk resultaat in de onderhandelingen te komen. We zijn tot de conclusie gekomen dat dit op dit moment het maximaal haalbare is. Onderhandelaar en kaderleden van CNV Vakmensen zijn niet geheel tevreden met dit resultaat. De huidige inflatie zorgt voor fors minder koopkracht bij werknemers en we vinden dat dit onvoldoende wordt gecompenseerd in dit bod. Maar we willen het ook niet zonder raadpleging van leden en werknemers in de Glastuinbouw afwijzen. We realiseren ons immers de medewerkers graag snel een cao willen, dat sommige mensen in een moeilijke financiële situatie zitten en daarbij alle hulp aan willen aanpakken die ze kunnen krijgen. Daarnaast staat de Glastuinbouw ook wel onder druk door de hoge energieprijzen.

Wat vind jij van het eindbod?

Het is dus aan de leden om te beslissen. Als we het eindbod afwijzen, zullen we moeten kiezen of we actie willen gaan voeren of voorlopig accepteren dat er geen cao tot stand komt.

Je kunt HIER je stem uitbrengen. Ook niet-leden kunnen hun stem uitbrengen. Je kunt je stem uitbrengen tot en met maandag 9 januari 2023.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van de acties in jouw cao. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnvvakmensen.nl.

Je kunt digitaal stemmen door naar de cao-pagina Glastuinbouw te gaan via www.cnvvakmensen.nl/caos. Vul in de zoekbalk Glastuinbouw in en daar vind je een tijdsbalk met een knop "stemmen". 

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject.
Ga naar jouw cao-pagina >>

Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je contact opnemen met het CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden of Instagram via CNVGroen.

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error