Acties cao Openbaar Vervoer en Multimodaal (19)

Vandaag hebben we een mooie manifestatie in Utrecht achter de rug. De 11e stakingsdag werd een prachtige demonstratie. Het jaarbeursplein kleurde mooi paars en de sfeer was goed. Ondanks dat in de ochtend het spoorknooppunt Zwolle eruit lag zijn jullie toch met grote getalen naar Utrecht gekomen.

Staatssecretaris stelt verkenners aan
Een van de sprekers was de staatssecretaris van I&W, mevrouw Vivianne Heijnen. Namens het kabinet sprak zij haar zorg uit over de stakingen in het Openbaar Vervoer en bij MultiModaal. Zij heeft ook twee verkenners aangesteld, Harry van der Kraats en Han Busker. Zij zullen de komende dagen gesprekken voeren met de verschillende cao-partijen, om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om te komen tot een cao.
Wij zijn blij dat de overheid zijn betrokkenheid toont bij de sector. Het werd tijd, want de overheid heeft veel te lang weggekeken. Wij vinden dat de overheid ook een rol heeft in dit conflict en dat zij ook een rol speelt in het vinden van een oplossing.

Gevolg voor de stakingen
De staatssecretaris heeft een beroep op ons gedaan om de stakingen vanaf morgen op te schorten.
Jullie hebben vandaag duidelijk een signaal afgegeven dat de staking van morgen MOET doorgaan. Wij snappen dat jullie juist tijdens de Provinciale Statenverkiezingen actie willen voeren om zodoende ook een signaal af te geven aan de overheid. Maar we hebben ook tijd nodig om de verkenners hun werk te laten doen. Wij willen hen dan ook echt een kans geven. Daarom hebben wij jullie vandaag ook aangegeven dat wij de stakingen niet vanaf 15 maart, maar vanaf 16 maart zullen opschorten tot en met 24 maart. De meerderheid van de aanwezigen vandaag gaf aan dat zij zich met deze beslissing kan verenigen. Uiterlijk 24 maart zullen wij op basis van de stand van zaken van de verkenning met de cao-commissie bepalen hoe het vervolg eruit gaat zien.

Niet stemmen door staken
Wij zien dat door stakingen mensen gedupeerd worden. Daar valt helaas niet aan te ontkomen. Stemmen is echter ook een belangrijk grondrecht. Omdat er morgen toch gestaakt wordt hebben vakbonden besloten een meldpunt in te richten voor mensen die vanwege de staking niet kunnen stemmen. Op onze website www.cnvvakmensen.nl/ovstaking vinden mensen een formulier waar ze zich kunnen melden. Het is mogelijk dat we ook kaderleden gaan benaderen om hen te vragen om te helpen bij het vervoeren van de mensen, die anders door de stakingen niet hadden kunnen stemmen.

Geen acties volgende week
De geplande acties van volgende week gaan niet door en hopelijk blijft dat zo en hebben we snel een resultaat. Dan rest ons jullie ontzettend te bedanken voor jullie geweldige inzet tot nu toe. Zonder jullie vasthoudendheid had de overheid zich niet gemengd in dit cao conflict en wij denken dat dat hard nodig is. 

Hanane Chikhi
h.chikhi@cnvvakmensen.nl

Evert Jan van de Mheen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Sijtze de Bruine
s.debruine@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error