Wat als iemand in je naaste omgeving ziek of hulpbehoevend wordt? Help je dan? Hoe combineer je dit met je werk? Vooral de combinatie van werk, sociaal leven en mantelzorg is een aanslag op het leven van de mantelzorger. Veel mantelzorgers vinden helpen vanzelfsprekend, maar ook een zware last. Hoe ga je hiermee om?
Combinatie mantelzorg en werk
Het geven van zorg aan iemand in je naaste omgeving heeft vaak een grote impact op je eigen leven. Want hoe ga je deze zorg combineren met jouw werk? De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Het is een fysieke en geestelijke belasting en kost de mantelzorger vaak veel energie.
Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid
Als organisaties meedenken met de werknemer over de combinatie werk en mantelzorg dan is het mogelijk dat je de officiële Erkenning ‘mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid’ krijgt. Met de Erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk' erkent Stichting Werk&Mantelzorg dat je als organisatie goed bezig bent met het thema werk en mantelzorg. Meer weten over de W&M erkenning? Check dan de website van Stichting Werk & Mantelzorg.
Hoe mantelzorgvriendelijk is jouw organisatie?
Hieronder zie je een aantal tips die het wellicht het combineren van mantelzorg en werk wat makkelijker voor je maken.
Tips voor de werkende mantelzorger
Maak het bespreekbaar
- Informeer je leidinggevende en collega’s over je situatie thuis, zodat zij begrip krijgen. Je bent niet de enige die zorgtaken en werk combineert: 1 op de 6 werknemers doet dit. In de zorgsector zelfs 1 op de 4.
- Ga het gesprek aan met leidinggevende en vertel over je situatie. Kijk samen naar de mogelijkheden om jouw werk en zorgtaken goed te combineren. Denk aan andere werktijden, overuren opsparen of thuiswerken. Mantelzorg is maatwerk, dus kom zelf ook met ideeën.
Vergoedingen
- Persoonsgebonden budget (PGB)
Een PGB is een bedrag waarmee je zelf jouw zorg kunt regelen. Er zijn 4 verschillende PGB's.
Lees hier meer over >
- Zorgverzekering
In veel aanvullende pakketten van zorgverzekeringen zijn vergoedingen voor mantelzorg opgenomen. Zo vind je vaak een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar die je kan helpen bij regelzaken, financiën en het vinden van vervangende (mantel)zorg (respijtzorg) als je de zorg een tijdje niet zelf kunt uitvoeren. Welke vergoedingen in jouw situatie mogelijk zijn, is afhankelijk van jouw aanvullende verzekering. Neem hierover contact op met jouw zorgverzekering.
WMO-loket
- De gemeente is verantwoordelijk voor uitvoering van de WMO. Daarom kun je bij het WMO-loket van de gemeente terecht voor ondersteuning bij jouw mantelzorgtaak, bijvoorbeeld voor het organiseren van respijtzorg.
Verlofregelingen
- Als mantelzorger kun je gebruik maken van calamiteitenverlof en zorgverlof (kortdurend en langdurend). In steeds meer cao’s worden afspraken vastgelegd over de combinatie van werk en mantelzorg. Mantelzorg is maatwerk. Het is in het belang van zowel mantelzorger als werkgever dat er goede afspraken worden gemaakt.
Een goed voorbeeld van een cao waarbij er gekeken is naar zowel de belangen van de medewerker als belangen van werkgever is de cao ProRail 2013-2015: '…Het onderwerp mantelzorgverlening als onderdeel van de werk-privé balans hoort thuis in het gesprek tussen leidinggevende en medewerker. De intentie van het gesprek zal zijn dat tot een passende oplossing gekomen wordt'.