Calamiteitenverlof: vrij in geval van nood

Een verlof voor noodgevallen en bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dat is het calamiteitenverlof. Hoe werkt het? Wanneer heb je er recht op? En hoelang mag je vrij nemen van je werk?

Wat is calamiteitenverlof? 

Calamiteitenverlof is een verlof voor noodgevallen. Je krijgt dit verlof als je door een onverwachte gebeurtenis of een persoonlijke omstandigheid opeens niet kunt werken. Als er iemand in je gezin of familie overlijdt bijvoorbeeld. Of als er iets gebeurt wat je meteen moet oplossen. Je moet bijvoorbeeld je zieke kind ophalen. Of je huis staat in brand.

Wanneer kan ik calamiteitenverlof opnemen?  

Er gebeurt iets wat je niet had verwacht. Je krijgt te maken met een bijzondere persoonlijke omstandigheid of een noodgeval. Of de overheid of wet legt je een verplichting op. Iets waardoor je meteen vrij moet nemen. Bijvoorbeeld:

  • er overlijdt iemand in je familie, of iemand krijgt een ernstig ongeluk
  • je vriendin of vrouw gaat bevallen
  • je moet je pasgeboren kind aangeven bij de burgerlijke stand
  • je kind is plotseling ziek
  • er zijn grote problemen met je huis, zoals een brand of gesprongen leiding
  • je moet naar de dokter en kan dit alleen onder werktijd doen  
  • je moet met spoed met iemand anders naar de dokter  
  • je wil graag stemmen en kunt dit alleen onder werktijd doen

Heb ik recht op calamiteitenverlof? 

Iedere werknemer heeft recht op calamiteitenverlof. Ook als je in je proeftijd zit of een tijdelijk contract hebt. Gebeurt er opeens iets? En moet je daardoor meteen vrij hebben? Je werkgever mag calamiteitenverlof niet weigeren. De vraag van verlof moet wel redelijk zijn en bij de situatie passen. Ook mag je baas je achteraf vragen om te laten zien waarom je het verlof nodig had. Een verklaring van de dokter bijvoorbeeld.

Is er een noodgeval? En kun je pas later vertellen dat je niet kunt komen werken? Je baas mag je nooit ontslaan als je door een noodgeval je werk stil moet leggen. Ook niet als je dat door overmacht pas achteraf aan je werkgever kunt vertellen.

Kom je er niet uit met je baas? Neem contact op met je rechtsbijstandverzekering. Zij kunnen je meer vertellen over jouw rechten. Ben je lid van CNV? Dan helpen onze deskundige juristen je graag verder →

Hoe neem ik calamiteitenverlof op?  

Je neemt contact op met je baas of leidinggevende en legt uit:   

  • waarom je niet kunt werken;
  • hoe lang je denkt dat je verlof nodig hebt.

Kun je niet meteen vertellen dat je niet kunt komen werken? Kom je bijvoorbeeld door een ongeluk in het ziekenhuis te liggen? Dan neem je contact op zodra dat wel kan.  

Hoelang kan ik calamiteitenverlof opnemen? 

Calamiteitenverlof kan een paar uur of een paar dagen duren. Het is bedoelt om de eerste problemen op te lossen. Hoelang je precies calamiteitenverlof kunt opnemen? Dat staat niet in de wet. De lengte hangt af van de reden van je verlof. Voor een afspraak bij de dokter heb je een paar uur vrij nodig. Bij een overlijden heb je waarschijnlijk meer tijd nodig.     

Van calamiteitenverlof naar zorgverlof 

Zijn een paar vrije dagen niet genoeg? Moet je bijvoorbeeld langer voor een ziek kind of een zieke ouder zorgen? Dan stopt het calamiteitenverlof. Je neemt dan een ander soort verlof op. Dit heet het zorgverlof.

Meer weten? Lees alles over kortdurend en langdurend zorgverlof →

Krijg ik tijdens mijn calamiteitenverlof doorbetaald? 

Calamiteitenverlof is een betaald verlof. Dat betekent dat je baas je salaris doorbetaalt. Ook de opbouw van verlofdagen gaat door. Heeft jouw baas andere afspraken of regels? Dat kan. Soms vragen werkgevers om verlofuren in te leveren. Deze afspraken vind je terug in je cao of contract. Het kan ook in de regels van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging staan.  

Vraagt jouw baas je om verlofuren in te leveren? Maar is dit geen afspraak in je cao, contract of andere regels? Dan mag je baas je niet verplichten dit te doen.  

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.