Start onderhandelingen Smurfit Kappa Corrugated

Op 1 april loopt de huidige cao voor Smurfit Kappa Corrugated af, we zijn van de week gestart met de onderhandelingen om tot een nieuwe cao te komen. Hieronder een terugblik op deze eerste ronde van de onderhandelingen.

Begin deze week zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao gestart. Jullie directie heeft daarbij aangegeven dat ze willen gaan voor een cao van 12 maanden en dat voor alle onderdelen van Nederland eenzelfde ruimte wordt geboden voor een loonsverhoging ter hoogte van 6,67% voor 12 maanden. De directie heeft dit deze ruimte dan ook direct op tafel gelegd. De directie geeft aan dat het in 2022 goed is ging en met een positief resultaat is afgerond maar dat de volumes in 2023 teruglopen. Ze geven aan dat ze de RVU-regeling zoals deze is afgesproken willen verlengen. Ook geven ze aan bereid te zijn om alternatieven te bespreken voor de huidige roosterinvulling. 

Inflatie treft middeninkomens harder dan hoge inkomens. 
Met 10,5% koopkrachtverlies voor een gemiddeld inkomen. Wij hebben aangegeven dat de loonsverhoging van 6,67% ver beneden de inflatie uitkomt en dat hierbij de werknemers inleveren op koopkracht.
De werknemers die boven cao zijn ingeschaald hebben een loonsverhoging van 6,67% ontvangen. Er is echter een groot verschil tussen inkomensgroepen. De werknemers die modaal verdienen verliezen meer koopkracht dan werknemers die 2x modaal (of meer) verdienen. Dit komt omdat de inflatie toegeschreven kan worden naar de hoge energieprijzen en de dure boodschappen. Voor een modaal inkomen is de inflatie over 2022 dus 10,5% maar voor de boven cao inkomens is het koopkrachtverlies ook hoog maar in verhouding wel lager. 

Wij hebben daarom aangegeven dat wij de oplossing zien in het verhogen van de lonen met een vast bedrag voor iedereen. Immers de prijs voor een brood is voor iedereen gelijk gestegen. We hebben onze onderhandelingsinzet toegelicht en deze ligt dus voor de onderhandelingsronde van 17 april op tafel.

Onze inzet kun je teruglezen in de voorstellenbrief van CNV, deze tref je aan in de bijlage bij de mail. Wil je meepraten over de cao dan kan je reageren via onze cao pagina: Cao Smurfit Kappa Corrugated 

Veel leden betekent een goede cao, maak je collega lid!

Een vakbond kan geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen namens de leden. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en kunnen we meer druk uitoefenen op de werkgever. Wil jij een loonsverhoging die in verhouding staat met de stijgende prijzen?


Heb je vragen of opmerkingen neem dan contact op met een van de kaderleden maar je mag ook gerust mij benaderen. Ik ben bereikbaar via de whatsapp, mail of telefonisch. 

Met vriendelijke groet, 
namens de cao delegatieleden

Geert Idema & Ger Kempen voor Twincorr
Dennis Gennesen Vandra
Arjan Verhoeks MNL

Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen

m: h.oomkes@cnvvakmensen.nl | t: 06 5160 2057 | i: Zonder leden, geen cao! | CNV Vakmensen

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error