BOVAG komt met verslechterd cao-bod.

Vakorganisaties hebben een reactie van BOVAG ontvangen. BOVAG zegt een uniek cao-bod te doen aan de vakorganisaties en alle werknemers. En uniek is het zeker. Het bod wat zij doen is slechter dan het onderhandelingsresultaat dat is afgewezen door de leden van CNV Vakmensen.

Inhoud “uniek” bod

Zij bieden een cao voor 8 maanden met loonsverhoging van 6% per 1 januari 2024. De looptijd is dan tot 1 juli 2024.  Voor het gemak hebben ze dit cao-bod meteen op hun website gezet. BOVAG denkt hiermee de impasse van de onderhandelingen te doorbreken en de werknemers een beter gevulde portemonnee te geven.

Waarom is het slechter dan het afgewezen onderhandelingsresultaat?

In het afgewezen onderhandelingsresultaat was, naast de 6% per 1 januari 2024, per 1 oktober 2024 nog een structurele loonsverhoging van 80 euro per maand opgenomen. Een bedrag waarvan wij hadden aangegeven om deze te verhogen of eerder in het jaar te geven.

Het bod van BOVAG heeft een looptijd tot 1 juli 2024. Er ligt geen garantie dat in tweede helft van 2024 een hogere loonsverhoging wordt gegeven dan de 80 euro uit het afgewezen onderhandelingsresultaat. Tijdens de onderhandelingen is juist aangegeven dat 2024 een onzeker jaar wordt en men gaat er nu al vanuit dat de resultaten zeker niet zullen verbeteren.

Verder werken werkgevers met een zogenaamd boekjaar wat loopt van januari tot januari en daar passen zij ook hun uitgaven op aan. Dit betreft ook jullie salarissen. Werkgevers weten dus al wat zij willen uitgeven aan jullie salarissen in 2024, inclusief eventuele verhogingen. Zou er sprake zijn van een hogere loonsverhoging in de tweede helft van 2024 dan had deze al kunnen worden gegeven.

Wat nu?

Wij zullen BOVAG vragen om voor 29 december met een verbeterd loonbod te komen. Mocht BOVAG hier niet op in willen gaan dan kunnen wij niet anders vaststellen dat wij zijn uit onderhandeld. Wij zullen dan overgaan tot het stellen van een ultimatum. Dit wordt gedaan in overleg met de cao-commissie. Uiteraard laten wij jullie eerst weten wat de reactie van BOVAG wordt.

De cao-online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar de cao-pagina

Zijn er vragen dan kun je deze per mail stellen. Voor nu fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024 gewenst.

Nicole Engmann-van Eijbergen
cao onderhandelaar CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl 
M 06 5160 1989