Minder of ander werk door coronavirus (deel 4)

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden, blijven voorlopig van kracht. Voor de schoonmakers is belangrijk dat het werk wel op een veilige manier door kan gaan. Daarom hebben we, samen met de werkgevers, afspraken gemaakt.
Goede hygiëne en goede schoonmaak zijn belangrijk om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit moet je wel veilig kunnen doen. De afgelopen weken hebben zowel werkgevers als vakbonden heel veel vragen gekregen. Vragen van bezorgde schoonmakers over hoe je veilig kunt werken.

Vragen en antwoorden

We hebben samen met de werkgevers een aantal veel voorkomende vragen op een rijtje gezet. Die vragen en antwoorden vind je als download bij deze nieuwsbrief. Ook op onze website kun je veel vragen en antwoorden vinden.

Informatie en protocollen

Daarnaast hebben we protollen gemaakt over hoe je op een veilige manier als schoonmaker kunt werken. Afhankelijk van je werksituatie heb je te maken met protocol A, B of C. Je vindt ze bij deze nieuwsbrief en op de schoonmaak-pagina op onze site.

Een overzicht:
  • een Protocolwijzer om te bepalen welk protocol je moet volgen
  • een protocol voor algemene ruimtes waar geen corona-besmetting is (protocol A)
  • een protocol voor ruimtes waar mensen zijn die misschien besmet zijn, maar waar je wel ruim afstand kunt houden (protocol B)
  • een protocol hoe je moet werken in ruimtes waar besmette mensen zijn (protocol C)
Heb jij vragen over de veiligheid op je werkplek? Neem dan contact met mij op.

Andere werkplek

Als er op je normale werkplek geen werk is, dan kan je werkgever je vragen om ergens anders te gaan werken. Dat roept heel veel vragen op. We horen nu vaak dat werkgevers onvoldoende vertellen voor welke werkplek er mensen worden gevraagd en dat ze onvoldoende rekening houden met wat schoonmakers wel en niet kunnen. Ze lijken te verwachten dat iedereen klaar zit om op elk moment maar overal aan het werk te gaan.

CNV Schoonmaak vindt dat werkgevers best aan mensen kunnen vragen om ergens anders te gaan werken. Schoonmaken blijft immers erg belangrijk om deze crisis te bestrijden. Maar dan moet de werkgever wel van tevoren aangeven op welke werkplek dat dan is, wat er van schoonmakers wordt verwacht en op welke werktijden. Dat moet voor de schoonmakers dan wel kunnen. Zijn er bijvoorbeeld afwijkende werktijden en heb je dan geen oppas, dan kan je werkgever niet verwachten dat je komt werken. Het lukt niet om hier elke situatie op te schrijven, maar heb je vragen over het aanbod van je werkgever neem dan contact met mij op.

Vragen?

Elke dag komen er nieuwe vragen op ons af. Wij blijven jullie zoveel mogelijk informeren. Blijf ons dan ook informeren als je wat te melden hebt. Zo kunnen we met elkaar zorgen dat schoonmakers op een veilige manier hun belangrijke werk kunnen blijven doen.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Downloads