Loonsverhoging voor schoonmakers? Dit bieden de werkgevers

Hoeveel gaan de lonen straks omhoog in de nieuwe cao? Dat is nog een grote vraag. Het CNV-voorstel is heel duidelijk: in 2 jaar willen we er in totaal 14% bij. De werkgevers denken daar heel anders over, bleek vorige week tijdens het cao-overleg. Ze hebben een loonbod gedaan, maar daar worden we helaas nog niet vrolijk van.

Bij het vorige cao-overleg zeiden de werkgevers dat ze 'een verantwoorde loonsverhoging' willen. We waren natuurlijk benieuwd waar ze dan aan denken. Dat hebben ze vorige week verteld, dit is wat ze nu bieden (in een 2-jarige cao):
  • 2,75% per 1 januari 2025
  • 2,5% per 1 januari 2026
Daarnaast stellen ze voor de loongroepen 1 en 2 nog een extra stap voor:
  • 1,5% extra voor trede 1
  • 0,75% extra voor trede 2

Teleurstellend loonbod van werkgevers

Kortom, dit is een heel teleurstellend loonbod. Het ligt heel ver af van de 2 x 7% die wij vragen. We vinden het ook triest dat de werkgevers wèl iets extra's willen doen voor nieuwkomers (in de laagste treden), maar niet voor ervaren schoonmakers. Het CNV wil juist graag een ervaringstoeslag, maar daar willen de werkgevers niets van weten. Ze willen ook nog steeds niet praten over een weekendtoeslag voor hotelschoonmakers.

Reiskostenvergoeding: werkgevers willen kleine verbetering

We willen al heel lang een betere reiskostenvergoeding. Dat onderwerp hebben we vorige week ook besproken. De werkgevers erkennen dat er iets moet gebeuren en willen daar iets aan doen (vanaf 10 kilometer enkele reis stellen ze nu een kilometervergoeding voor van 11 cent). Dat komt nog niet in de buurt van wat wij willen: vanaf 5 kilometer enkele reis een kilometervergoeding van 23 cent.

Consignatiediensten: nog geen duidelijkheid

Wij willen een betere vergoeding voor consignatiediensten (140 euro per week of 20 euro per dag). Daar hebben we nog geen reactie op gehad. We hebben nog 2 andere wensen, hoe staat het daarmee?

  • Ons voorstel: vrije dag met behoud van loon na een week consignatie. De werkgevers komen met een eigen voorstel.
  • Ons voorstel: minimaal 4 uur uitbetalen bij een oproep tijdens consignatiedienst. De werkgevers komen met een eigen voorstel.
We zijn benieuwd waar ze mee komen, we wachten het eerst maar even af.

Cao-overleg gaat 8 april weer verder

Natuurlijk zijn er nog veel meer onderwerpen besproken, we hebben er in deze nieuwsbrief maar een paar genoemd. Op 8 en 9 april gaat het overleg weer verder. Je kunt de ontwikkelingen ook volgen op de cao-pagina. Daar kun je ook vragen stellen en je mening geven. 

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl