Ervaringstoeslag en weekendtoeslag? Werkgevers willen geen afspraken maken

Een zeer teleurstellend gesprek was het afgelopen donderdag. We hadden verwacht dat we met de werkgevers afspraken zouden gaan maken over een ervaringstoeslag voor schoonmakers die al langere tijd in de schoonmaak werken. En over de weekendtoeslag voor hotelschoonmakers. Maar de werkgevers willen er helemaal niks over afspreken.

Eerder dit jaar hebben we met de werkgevers een mooie afspraak gemaakt over een forse loonsverhoging. Dat was ook hard nodig. De eerste loonsverhoging van 3,5% gaat binnenkort al in, per 1 november. Wil je precies weten hoe het ook alweer zit met de loonsverhoging? Je leest het hier >

Ervaringstoeslag en weekendtoeslag

We hebben toen ook met de werkgevers afgesproken om later in het jaar over 2 andere belangrijke onderwerpen te gaan praten: 
  • Een ervaringstoeslag voor schoonmakers die al lang in de schoonmaak werken. Zo’n toeslag zorgt ervoor dat ervaren en loyale schoonmakers beter worden beloond en misschien ook langer in de schoonmaak blijven werken. Ook voor werkgevers is dat belangrijk, in een tijd van grote personeelstekorten.
  • Een weekendtoeslag voor hotelschoonmakers. Hotelschoonmakers krijgen nu geen toeslag voor werken in het weekend. Die toeslag moet weer in de cao worden opgenomen.

Eerste gesprek levert helaas niets op

Afgelopen donderdag hebben we beide onderwerpen uitgebreid besproken met de werkgevers. We hadden het idee dat de werkgevers zich positief zouden opstellen. Maar dat viel helaas vies tegen. De werkgevers willen over beide onderwerpen geen enkele afspraak maken. Ze verschuilen zich achter opdrachtgevers, die het niet zouden willen betalen. En in het geval van de weekendtoeslag voor hotelschoonmakers zijn ze bang dat hotels de schoonmaak weer in eigen beheer gaan doen, omdat schoonmaakbedrijven te duur zouden kunnen worden. Kortom, ze denken niet aan de schoonmakers, maar vooral aan de concurrentie. Ze zijn bang om opdrachten kwijt te raken. 

Op 10 november praten we verder

We gaan proberen om de werkgevers alsnog te overtuigen om goede afspraken voor jullie te maken. Op 10 november praten we er verder over. Heb je vragen of opmerkingen? Die kun je kwijt via de cao-pagina.

Werk je in de hotelschoonmaak?

Laat van je horen en vul de enquête in over de weekendtoeslag. We hebben inmiddels al een flink aantal reacties binnen. Als je de enquête nog niet hebt ingevuld, doe het dan alsnog en stuur deze nieuwsbrief ook door naar collega’s!

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error