Enthousiaste reacties op schoonmaak-deal

De CNV-leden in de schoonmaak hebben overwegend zeer positief gereageerd op de afspraken die we met de werkgevers hebben gemaakt over een aanvulling op de lopende cao. Ruim 90% van de leden steunt deze deal, blijkt uit een ledenraadpleging.
Vooral de forse extra loonsverhoging is erg welkom. In plaats van 1,5% - zoals eerder was afgesproken – krijgen de schoonmakers er tot 1 juli volgend jaar in totaal 12% bij. Dat leverde veel positieve reacties op.

‘Super nieuws’

‘Goed gedaan met de tussentijdse onderhandelingen’, vindt James. ‘Echt bedankt, super nieuws’, reageert Ewa. En Gerard schrijft: ‘Wat een prachtig resultaat! Erg bedankt voor de moeite en tijd die erin is gestoken! Ik waardeer dit zeer!’

Ellen, die al 27 jaar in de schoonmaak werkt, is ‘ontzettend blij dat jullie en wij allemaal dit samen met de werkgevers hebben kunnen realiseren. Jullie ook allemaal bedankt, jullie zijn toppers en ik als schoonmaker voel me echt gehoord door jullie. Mijn dank daarvoor.’

En zo waren er nog veel meer. Leuk om deze reacties te lezen, bedankt daarvoor! En natuurlijk ook voor jullie steun tijdens de onderhandelingen. Ruim 3.000 schoonmakers hebben de landelijke petitie ondertekend. Daarnaast waren er nog initiatieven van schoonmakers in ziekenhuizen (in Leiden en Amsterdam). Dat heeft zeker geholpen bij de onderhandelingen met de werkgevers.

Liever eerder?

Er waren ook leden die het erg jammer vinden dat de loonsverhoging in stapjes komt en niet al meteen ingaat. Die kritiek begrijpen we. Wij hadden ook veel liever gezien dat de lonen veel eerder omhoog zouden gaan. Maar bedenk daarbij: het gaat hier om een extra afspraak. De werkgevers hadden ook de portemonnee gewoon dicht kunnen houden, want de cao loopt nog tot 1 juli 2024.

Wat we nu hebben afgesproken, is dus pure winst en ook te danken aan de bereidheid van de werkgevers om hieraan mee te werken. Schoonmaker Cor verwoordt dat mooi in zijn reactie bij ledenpeiling: ‘Top, 12%. Jammer dat het weer over een jaar wordt uitgesmeerd, maar zeker een topprestatie. Dank daarvoor, ook de werkgevers voor hun begrip.’

En nu verder: loyaliteitsbonus en weekendtoeslag

De loonsverhoging is dus binnen. Maar er zijn nóg 2 onderwerpen waarover we later dit jaar met de werkgevers in gesprek gaan:
  • Loyaliteitsbonus: er komt een loyaliteitsbonus voor ervaren schoonmakers die al lang in de schoonmaak werken. Hoe die regeling er precies uit komt te zien, gaan we nog met de werkgevers bespreken. Maar we hebben al wel de toezegging dat die bonus er komt.
  • Weekendtoeslag voor hotelschoonmakers: we willen graag dat die toeslag weer terugkomt in de cao. Hierover gaan we later dit jaar nog met de werkgevers in gesprek. 
Over deze 2 onderwerpen zullen we binnenkort ook jullie mening vragen: hoe zouden die regelingen er volgens jullie uit moeten zien? Jullie reacties nemen we dan mee in het overleg met de werkgevers.

Vragen?

Meer informatie vind je op de cao-pagina. Daar kun je ook opmerkingen maken of vragen stellen. Je kunt me natuurlijk ook mailen.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl