Extra loonsverhoging voor schoonmakers afgesproken

Vorige week hebben we jullie laten weten welke extra loonsverhogingen we met de werkgevers hebben afgesproken in de cao Schoonmaak. Voordat we daarmee akkoord gaan mogen de leden erover stemmen.

Waar gaat het over?

Er komt een forse extra loonsverhoging voor alle schoonmakers in Nederland. Het gaat om een aanvulling op de nog lopende cao, waarover vakbonden een akkoord hebben bereikt met werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland. De lonen voor schoonmakers gaan komende tijd in een aantal stappen omhoog met in totaal 12% (in plaats van alleen 1,5% per 1 april 2024). 
De cao voor de Schoonmaak loopt eigenlijk nog tot 1 juli volgend jaar. De loonsverhogingen die we in de cao hadden afgesproken, zijn inmiddels ingehaald door een torenhoge inflatie die niemand had kunnen voorzien. Daarnaast speelt dit jaar een forse verhoging van het wettelijk minimumloon.  

Nieuwe afspraak: lonen gaan in stappen omhoog met 12%

Volgens de huidige cao zouden de schoonmakers nu nog één keer een loonsverhoging gaan krijgen: 1,5% per 1 april 2024. Daar gaat nu een dikke streep doorheen. In plaats daarvan gaan de lonen in een aantal stappen omhoog met in totaal 12%. Dat ziet er als volgt uit:

  • 3,5% per 1 november 2023;
  • 3% per 1 januari 2024;
  • 5,5% per 30 juni 2024.

De laagste trede (trede 0) verdwijnt vanaf 1 januari 2024 uit de cao. Schoonmakers beginnen minimaal bij trede 1.

Er komt een loyaliteitsbonus

Ervaren schoonmakers zijn voor werkgevers belangrijk. Als je lang in de schoonmaak werkt, mag daar best een beloning tegenover staan. Zeker gezien het huidige personeelstekort. We hebben nu met de werkgevers afgesproken dat er nog dit jaar duidelijkheid komt over een ‘loyaliteitsbonus’. Hoe die regeling er precies uit komt te zien, gaan we nog met de werkgevers uitwerken. Maar de toezegging dat die bonus er echt komt, hebben we alvast binnen. 

Weekendtoeslag voor hotelschoonmakers

De vakbonden willen ook de weekendtoeslag voor hotelschoonmakers weer terug in de cao. Jaren geleden is die afspraak uit de cao verdwenen. Daar waren we absoluut niet gelukkig mee. Het werk in de hotelschoonmaak is zwaar en gaat ook de hele week door. Voor weekendwerk hoort daar gewoon een toeslag bij. We zijn blij dat die weekendtoeslag ook weer terugkomt. We weten nog niet precies hoe en wanneer, dat gaan we dit jaar nog met de werkgevers uitwerken.

Wat vind jij ervan?

Alle leden van CNV Vakmensen werkzaam in de schoonmaak mogen hun mening geven voordat we een definitieve afspraak maken. Kort na deze nieuwsbrief ontvang je nog een nieuwsbrief waarin je de mogelijkheid krijgt om je stem uit te brengen.
Stemmen kan tot en met 23 mei 2023. De stemming gaat nu eerst om de aanvullende loonsverhogingen. Over de loyaliteitsbonus en de weekendtoeslag voor schoonmakers maken we op een later moment nog met de werkgevers concrete afspraken. We houden je daarover natuurlijk op de hoogte.

Meepraten of vragen stellen?

Ga dan naar de cao-pagina: Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf | CNV Vakmensen

Jan Kampherbeek, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 5160 2022 / j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error