Laatste waarschuwing aan werkgevers contactcenters

Ondanks de torenhoge inflatie hebben de werkgevers nog steeds geen acceptabele loonsverhoging aangeboden. Daarom hebben we de werkgevers vandaag een ‘ultimatieve brief’ gestuurd, een soort laatste waarschuwing. Als er niet snel een loonsverhoging komt, gaan we met elkaar de druk opvoeren. Zodat jullie er eindelijk weer loon bij gaan krijgen.

De werkgevers komen telkens met hetzelfde verhaal. Ze kunnen niet meer betalen, omdat de klanten niet meer betalen. Als je zo redeneert, dan komt er nooit een loonsverhoging voor jullie. We moeten de werkgevers dus een handje gaan helpen. We moeten de druk gaan opvoeren, zodat de klanten meer gaan betalen.

Hoe staat het er nu voor met de cao?

De cao voor de contactcenters is helaas eind vorig jaar afgelopen. Het is nog niet gelukt om een nieuwe cao af te spreken. De werkgevers boden begin dit jaar een loonsverhoging, die volstrekt onvoldoende was. De vakbondsleden hebben dit voorstel met een grote meerderheid afgewezen. Daarna hebben we van de werkgevers nog wel een voorstel gekregen over een pensioenregeling. Maar helaas was dit ook echt onvoldoende. Het is nog slechter dan het laatste uitzendpensioen zoals dat in januari gaat gelden. 

Grote zorgen bij velen van jullie

Het is inmiddels eind september en nog altijd hebben jullie geen loonsverhoging gekregen. De prijzen zijn intussen gigantisch gestegen. We krijgen van jullie veel zorgelijke signalen. Met dit lage loon kom je gewoon niet meer uit. 

Wat nu?

We moeten met elkaar de druk gaan opvoeren. Om te beginnen hebben we de werkgevers vandaag een ‘ultimatieve brief’ gestuurd (zie bijlage). Een soort laatste waarschuwing. De werkgevers krijgen een week de tijd om daarop te reageren. Als ze niet reageren, gaan we een online ledenbijeenkomst organiseren. Alle leden krijgen hiervan bericht. We gaan dan met elkaar bepalen wat onze volgende stappen worden. Als je nog geen lid bent en wel wilt meepraten, meld je dan snel aan. Praat er in ieder geval ook over met je collega’s. Wees solidair met elkaar en denk erover na – mocht het nodig zijn – welke acties we zouden kunnen voeren. Want als de werkgevers echt niet over de brug komen, blijft er maar één mogelijkheid. En dat is actievoeren.

Aan wat voor acties denken we?

Dat weten we nu nog niet, dat gaan we met elkaar bepalen. Acties kunnen heel veel effect hebben. Denk eens aan de staking van NS-personeel. Leuk was het niet, dat de treinen meerdere dagen stilstonden. Maar de NS’ers hebben nu wel een loonsverhoging voor elkaar van zo’n 9% in anderhalf jaar. Laat dat eens op je inwerken. En bedenk eens waar jullie met elkaar in staat zijn. Als jullie de lijnen tegelijkertijd platleggen, al is het maar voor een korte tijd, dan zul je eens zien wat er gebeurt. Wat de NS’ers kunnen, kunnen jullie ook!

Zover is het nu nog niet, maar goed om alvast te weten: bij een staking krijg je – als je lid bent – een stakingsuitkering van de vakbond. 

Praat mee op de cao-pagina

Op onze cao-pagina kun je je vragen stellen of reageren. We horen graag je mening!

Roderik Mol
Onderhandelaar CNV Vakmensen
T: 06 20 47 18 90
E: r.mol@cnvvakmensen.nl

Downloads