Cao-overleg ABN AMRO in juni van start

De cao ABN AMRO die eind vorig jaar tot stand kwam en een looptijd heeft van 6 maanden, loopt binnenkort af. Met deze nieuwsbrief informeren we je over het feit dat CNV Vakmensen, FNV en de Unie, de cao formeel hebben opgezegd. Over het waarom daarvan lees je hieronder meer. Ook kunnen we je laten weten dat het overleg over een nieuwe cao zal starten op 22 juni.

Over het opzeggen van een cao

Er zijn cao's die automatisch aflopen en er zijn cao's die moeten/kunnen worden opgezegd. In de cao ABN AMRO staat zo'n opzeggingsbepaling. Als de cao niet zou zijn opgezegd, dan was deze automatisch met nog eens 6 maanden verlengd. Dat is iets dat CNV Vakmensen en de andere bonden in ieder geval wilden voorkomen.
Het gevolg van de opzegging van de cao is dat er, als er op 1 juli nog geen nieuwe afspraken zijn, er geen cao van toepassing is bij de bank, en dat er dus ook echt onderhandeld moet worden om een nieuwe cao af te spreken.
Voor medewerkers die op 30 juni 2022 in dienst zijn, verandert er overigens niets. 

Waarom pas op 22 juni cao-overleg

We hebben er op aangedrongen dat we niet te lang zouden wachten met het starten van het cao-overleg. De bank stelt zich echter op het standpunt dat er is afgesproken dat pas over loon zou worden gesproken na het 2e kwartaal. Uiteindelijk is 22 juni het eerste moment geworden waarop we elkaar treffen over de cao.

Inzet van CNV Vakmensen

Graag gaan we met jou in gesprek over de punten die jij belangrijk vindt voor de cao. Onze voorstellenbrief baseren we op het arbeidsvoorwaardenbeleid van de bond en op jouw wensen. In de cao van ABN AMRO is al veel geregeld, maar een aantal van onze wensen zijn tijdens het vorige cao-overleg niet gehonoreerd. Natuurlijk willen we daarnaast nu ook een structurele loonsverhoging afspreken; dat was immers de reden om eind 2021 een korte cao overeen te komen. We hadden toen nog geen idee van de inflatiecijfers waarmee we de laatste maanden geconfronteerd worden en en waarmee we allemaal te maken hebben.

Praat mee

We organiseren een MS Teamsmeeting op maandag 16 mei van 19.30-20.30 uur. Je hoeft je niet op te geven. Gebruik deze link om deel te nemen. Lukt het niet om dan aan te sluiten, maar wil je wel je mening laten horen, meepraten of vragen stellen, stuur mij dan een e-mail. Natuurlijk kun je ook op de cao-pagina terecht: www.cnvvakmensen.nl/diensten/banken/cao-abn-amro/.

Aletta Bulsink, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2047 1888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl