Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Het ware verhaal over de HEMA cao

Vorige week heeft een meerderheid van CNV leden ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe HEMA cao. In de media en op Twitter is hier veel ophef over ontstaan. Het is eenzijdige berichtgeving waarin iedere nuance ontbreekt. Ik wil graag uitleggen hoe het werkelijk zit en waarom CNV Vakmensen z’n verantwoordelijkheid neemt en een nieuwe cao met HEMA is overeengekomen.

HEMA heeft al een tijd terug de cao opgezegd met als doel om de eigen bedrijfs-cao in te voegen in de Retail Non Food cao, voorheen de cao Fashion, Sport & Lifestyle. Deze cao wordt steeds gangbaarder in de Retail waar heel veel winkels en ketens onder vallen. De HEMA franchise filialen vielen overigens al onder deze cao. Wij zagen daarentegen het liefst dat de HEMA cao behouden zou blijven, maar de Retail Non Food cao was voor ons bespreekbaar als de consequenties hiervan voor huidige medewerkers maar heel beperkt zouden zijn. Daar hebben we ons gedurende het traject dan ook hard voor gemaakt en dat is gelukt!  

Wij stonden tegelijkertijd wel open voor aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers. Voor het overleven van HEMA was het noodzakelijk om de kosten te verlagen, ook op het vlak van de arbeidsvoorwaarden. Bovendien…Doordat HEMA de eigen cao al had opgezegd en deze ondertussen afgelopen was, zou HEMA voor de nieuwe medewerkers de Retail Non Food cao sowieso gaan volgen (inclusief nieuwe loongebouw). Hiervoor waren wij niet nodig! Maar zonder ons was het wel de vraag geweest wat er met de arbeidsvoorwaarden van huidige medewerkers zou gaan gebeuren. In de nieuwe cao is er weinig veranderd voor huidige medewerkers en gaan zij er niet op achteruit. En omdat veel van de secundaire arbeidsvoorwaarden die HEMA de medewerkers biedt ook voor de nieuwen behouden blijven, denk aan bijvoorbeeld de jubileumuitkering en de eindejaarsgratificatie (deze staan namelijk niet in de Retail Non Food cao) is ‘werken bij de HEMA’ ook voor nieuwe medewerkers altijd nog meer lonend dan elders in de Retail. Tot slot is het natuurlijk ook zo, dat een nieuwe medewerker zelf de keuze kan maken of hij wel of niet bij HEMA wilt komen werken. Een medewerker weet waarvoor gekozen wordt op het moment dat hij/zij een arbeidsovereenkomst kan gaan tekenen bij HEMA.

In de nieuwe tot stand gekomen cao zijn natuurlijk ook loonsverhogingen afgesproken. De Wet Minimum Loon (WML) zal hiervoor gevolgd worden, wat wilt zeggen dat op 2 momenten in het jaar (1 januari en 1 juli) er een loonsverhoging zal plaatsvinden. Dit percentage wordt vastgesteld aan de hand van het gemiddelde van de landelijke loonontwikkeling. Op 1 juli van dit jaar zal dit 1,23% zijn. Voor medewerkers die nu al bovenschalig zijn zal de verhoging telkens uit 50% van de WML-verhoging bestaan. 
Omdat de looptijd van deze cao tot en met 31 december 2020 is, zullen ook nog loonsverhogingen op 1 januari en 1 juli 2020 doorgevoerd worden. De precieze percentages worden tegen die tijd bekend. Medewerkers zijn dus met deze cao verzekerd van drie loonsverhogingen in de looptijd van deze cao. 

HEMA zit nog steeds in een economisch moeilijke fase. CNV Vakmensen gelooft erin dat wij, vakbond en (nieuwe) medewerkers, met deze nieuwe cao ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst voor HEMA, zonder dat de huidige medewerkers hiervoor hoeven in te leveren. 

Met vriendelijke groet, 
Martijn den Heijer, bestuurder
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting