Vakbonden willen overleg over aanvulling cao Woondiensten

Vakbonden willen overleggen met de cao-delegatie van Aedes over een aanvulling op de cao Woondiensten. In een gezamenlijke brief geven vakbonden aan, dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Vakbonden gaan ervan uit, dat Aedes oog heeft voor de ernst van de situatie en haar verantwoordelijkheid neemt.

Uitzonderlijke situatie

De inflatie in Nederland is op het hoogste punt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Bovendien is Nederland beland in een energiecrisis. Hierdoor blijven de salarissen van corporatiemedewerkers ver achter bij de stijgende prijzen en loopt de koopkracht flink terug. We zijn hierdoor geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie. Een situatie waarvan we eerder dit jaar niet wisten dat die zou ontstaan. Een situatie die voor vakbonden de directe aanleiding is voor het schrijven van een brief aan de werkgeversdelegatie bij de cao-onderhandelingen. Zéker omdat we op dit moment een CAO voor twee jaar hebben!

Je vindt de volledige brief van de vakbonden in de bijlage. Deze brief is niet alleen verstuurd aan de eerste onderhandelaar aan werkgeverszijde, maar ook aan de voorzitter en de directeur van Aedes.

Signalen vanuit de gehele sector Woondiensten

In de afgelopen weken bereikten ons vele signalen vanaf de werkvloer, vanuit ondernemingsraden en van HR-managers. Al die signalen gaven een drietal punten heel duidelijk aan:

  • Met de financiële afspraken in de huidige cao loopt de koopkracht van de corporatiemedewerkers té ver terug;
  • Individuele corporaties verzinnen allerlei ‘extra’s’ en zijn daarmee elkaars grootste concurrent in de strijd om personeel. Een situatie die ertoe leidt dat je, afhankelijk van waar je werkt, maar moet zien of je iets extra krijgt. Een situatie die er óók toe leidt dat de werkdruk enorm toeneemt, daar waar personeel vertrekt omdat de arbeidsvoorwaarden bij de ‘corporatie om de hoek’ beter zijn;
  • Voor medewerkers die in direct contact staan met de huurder neemt de mentale belasting op dit moment flink toe. Het gaat je immers niet ‘in de koude kleren zitten’ als je te maken krijgt met een emotionele, radeloze, huurder.

Afspraken maken over aanvulling op de cao Woondiensten!

Als vakbonden gaan we ervan uit dat Aedes de bovenstaande signalen ook gekregen heeft. En dat zij, in haar rol van werkgeversorganisatie, haar verantwoordelijkheid neemt. Een verantwoordelijkheid van werkgevers waar ook het kabinet op wijst. Door een aanvulling op de huidige cao af te spreken komen we álle  medewerkers op gelijke wijze tegemoet in deze moeilijke tijd. Daarmee neemt ook de onderlinge concurrentie tussen woningcorporaties af. Een tegemoetkoming voor álle medewerkers in de sector. Want dat is immers het doel van een cao: de arbeidsvoorwaarden van medewerkers collectief regelen.

Wij zien de reactie van Aedes graag op korte termijn tegemoet!

Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:
Cao Woondiensten | CNV Vakmensen

Namens CNV Vakmensen,

Robbim Heins
Bestuurder CNV Vakmensen
E r.heins@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1987

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

2 berichten

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error
    Projectleider Vastgoed meer dan 2 jaar geleden
    Beste Robbim, het is inmiddels 2 weken geleden dat jullie een gezamenlijke brief verstuurd hebben naar Aedes. Hebben jullie al een reactie of een uitnodiging ontvangen om over jullie voorstel verder door te praten.
      U
      Error
      meer dan 2 jaar geleden
      Fijn dat jullie actie hebben ondernomen om te willen overleggen met Aedes. In jullie brief hebben jullie ook al een voorstel gedaan. Waarom hebben jullie gekozen voor een eenmalig bedrag en geen structurele verhoging. De inflatie bedraagt nu al ongeveer 10%. De loonsverhoging op 1 januari 2023 is maar 2,4%. Daar zit een groot verschil tussen.
        CNV Expert
        vakbondsbestuurder meer dan 2 jaar geleden
        Beste Jolanda, als vakbonden gezamenlijk wilden we richting Aedes een krachtig signaal afgeven. Er is sprake van een uitzonderlijke situatie : we hebben te maken met een gierende inflatie, energie-crisis en krapte op de arbeidsmarkt. Met de kaderleden hebben we hierover indringend gesproken. Met de andere vakbonden nodigen we de branche-organisatie Aedes uit voor een overleg. Een overleg om in deze uitzonderlijke situatie over de brug te komen. Heel uitdrukkelijk vragen we om een aanvulling. Een aanvulling boven op hetgeen is afgesproken. We vragen er niet om om de cao open te breken. De cao is tot stand gekomen, alle partijen hebben daar hun handtekening onder gezet. Maar dat weerhoudt niemand om in deze uitzonderlijke periode iets extra's te doen. Wij kiezen er thans niet voor om de cao open te breken. Op het moment, dat we hadden gekozen voor een structurele vergoeding, hadden we de cao wel open moeten breken. We hadden ook kunnen vragen om een hogere reiskosten- vergoeding of hogere thuiswerkvergoeding. Echter, die maatregelen zouden wellicht te weinig soelaas bieden en bovendien zijn dat maatregelen die corporaties wellicht al genomen hebben. Daarom hebben we bewust gekozen voor een substantieel éénmalig bedrag voor alle corporatiemedewerkers en het niet toepassen van het aanpassingsbedrag in 2023. Want het zijn immers juist de medewerkers met de poten in de klei die door het aanpassingsbedrag getroffen worden.
        U
        Error
      U
      Error