Tijd voor actie bij de groothandels in bouwmaterialen

Naar aanleiding van het cao-eindbod van de werkgevers (Hibin) hebben veel leden gereageerd en de reacties zijn niet mals. We staan misschien pas aan het begin van een periode, waarbij leden van de vakbonden hun kracht moeten tonen en als dit eindbod niet verdwijnt gaan we dat ook zeker doen!

Reacties van leden

Veel leden spreken over goed draaiende en winstgevende bedrijven met een grote omzet. Maar ook over toenemende drukte, lange werkdagen en overuren. En soms leidt krapte in het aantal medewerkers er toe dat het beschikbare personeel nog een stapje harder moet lopen.
En dan krijg je van de werkgevers een loonbod wat zelfs de verhoging van de gasrekening niet kan goedmaken; beschamend” aldus een lid.

Werkgevers hebben niet gereageerd

Na het door hen uitgebrachte eindbod is er door de Hibin werkgevers geen contact meer gezocht. Oh ja, ze gaan de onderwerpen uit het eindbod met ingang van 1 januari aanstaande invoeren en dat betekent onder meer dat de lonen dan met 2,5% en € 50,- worden verhoogd. Mooi voor de werknemers maar het komt toch wat manipulerend over. Met deze handelswijze heeft het er ons inziens alle schijn van dat men probeert de vakbonden wind uit de zeilen te nemen.

Kennelijk willen de werkgevers het er echt op laten aan komen. Nou, dat kan. Met de collega’s van FNV kijken we naar mogelijkheden om onze eisen kracht bij te zetten. Daartoe moeten we nu eerst een (wettelijk) traject volgen voordat we de leden kunnen vragen daadwerkelijk in actie te komen.

Eerst de oliebollen

Veel mensen hebben in de periode rond de feestdagen verlof opgenomen en omdat de bouw ook stil ligt, zullen we de eerste stappen voor een actietraject in de maand januari 2023 nemen. Dat duurt dus nog een paar weken en dat betekent ook dat de werkgevers nog even tijd hebben om bij zinnen te komen. We willen dat dit eindbod in de prullenbak verdwijnt. Dan pas kunnen we weer aan de cao-overlegtafel terugkeren om over een beter loonbod te praten. De bal ligt bij de Hibin!

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Groothandel in Bouwmaterialen kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van de acties in jouw cao. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnvvakmensen.nl.
Wil je naar de cao-pagina, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul Hibin in de zoekbalk.

Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou!

Vragen of opmerkingen?

Wanneer je iets te vragen of op te merken hebt kan je terecht bij Arie Kasper, jouw onderhandelaar in deze sector. Zijn gegevens staan hieronder.

We houden je vanzelfsprekend op de hoogte en ondanks dit alles toch heel fijne feestdagen en een voorspoedig 2023 gewenst!

Arie Kasper
bestuurder CNV Vakmensen
M: +31 6 1320 8402
E: actie@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error