Leden wijzen onderhandelingsresultaat cao Groothandel in Bouwmaterialen af

Een meerderheid van de leden van CNV Vakmensen die hun stem uitbrachten op het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao heeft negatief gestemd. Ook de leden van de andere bonden reageerden in meerderheid afwijzend en dat heeft dinsdag 13 december 2022 tot nieuw overleg met de werkgevers geleid.

Aanvankelijke loonbod

Met de werkgevers (verenigd in de Hibin) was eerder een onderhandelingsresultaat bereikt over de loonontwikkeling in de sector, de looptijd en de vaststelling van een reiskostenregeling. CNV Vakmensen heeft dat de leden met een neutraal stemadvies voorgelegd.

De voorgestelde loonsverhoging heeft tot veel (afwijzende) reacties geleid. Heftige reacties maar soms ook emotioneel. Meerdere leden spreken over toename van de omzet in bedrijven, de winst welke wordt gemaakt en het doorberekenen van de prijsverhogingen aan de klanten van het bedrijf. Over het algemeen hebben de bedrijven prima gedraaid en juist om die reden vinden leden (maar ook niet-leden) deze loonsverhoging veel te mager.

Werkgevers verhogen hun loonbod niet

Het overleg wat hierop volgde, heeft niet tot een nieuw loonbod van werkgevers geleid. Sterker, de werkgevers blijven bij hun eerdere voorstellen maar spreken nu over een eindbod.

Eindbod

Met een eindbod bedoelen werkgevers dat er niet meer valt te onderhandelen. Dit is het, meer wordt het niet. Hier moeten de medewerkers het mee doen. Over deze loonontwikkeling gaat het. De lonen worden in twee periodes verhoogd met 4,5% en € 50,00.
  • Per 1 januari 2023 een verhoging van 2,5% + € 50,00 (blijvend in iedere loonschaal)
  • Per 1 juli een verhoging van 2%
  • De cao gaat in per 1 januari 2023 en heeft een looptijd van 1 jaar
Door een vast bedrag aan het loonbod toe te voegen, is het wat gunstiger voor de lagere inkomens. Hierdoor stijgen deze harder (percentueel) in loon dan de hogere inkomens. In totaal gaat het om een gemiddelde loonstijging van 6%.

Hoe denk jij hierover?

Ook over een eindbod zou je kunnen stemmen maar dat is nu onzin. Een meerderheid van de leden heeft zich immers al eerder uitgesproken en dit bod van de Hibin werkgevers verworpen. We beraden ons nu op een passend antwoord. Daar hoort een ultimatumbrief bij, waarin we onze eerder gedane voorstellen herhalen en de werkgevers oproepen om tot betere cao-afspraken te komen. Als werkgevers daar niet of negatief op reageren gaan we een actietraject voorbereiden.

Hoe denk jij over deze reactie van de werkgevers? Door op de link te drukken kan je reageren en dat lezen we graag. Doe dat zo snel mogelijk maar uiterlijk voor 21 december aanstaande.

Klik hier voor je reactie.

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Groothandel in Bouwmaterialen kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.
Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en typ dan Hibin in de zoekbalk.
Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou!

Vragen of opmerkingen?

We informeren je altijd zo actueel mogelijk en hou komende weken post van CNV Vakmensen extra goed in de gaten. We staan pas aan het begin van een periode, waarbij de leden van de vakbonden echt hun kracht moeten tonen en dat gaan we ook zeker doen.

CNV Vakmensen
Arie Kasper, bestuurder
M: 06 1320 8402
E: a.kasper@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error