Cao-onderhandelingen bouw nemen nog geen concrete vormen aan

Op maandag 30 oktober heeft de derde onderhandelingsronde over jouw nieuwe cao Bouw en Infra plaatsgevonden. Tijdens deze lange onderhandelingsronde zijn we nog niet toegekomen aan het maken van concrete afspraken. Wel zijn over een aantal grote onderwerpen goede discussies ontstaan die mogelijk leiden tot afspraken.

Scherpe opening

De maandag opent met een scherpe opening van werkgevers. Werkgevers vinden het ingewikkeld om prioriteiten te geven aan de voorstellen van de bonden en zien het geheel vooral als veel te duur en zien daarom liever een nieuwe "realistische" voorstellenbrief. In reactie daarop hebben we aangegeven vast te houden aan de inzet.
De voorstellen zijn dermate belangrijk dat we elk voorstel met werkgevers willen bespreken maar deze gesprekken komen moeizaam op gang.

Goede discussie

 In de loop van de dag komen goede besprekingen en discussies dan toch op gang.

Het onderwerp veiligheid wordt intensief besproken en werkgevers beginnen in te zien dat onze voorstellen niet zomaar uit de lucht komen vallen. Daarbij gaat het ook om de rol van de hoofdaannemer en opdrachtgever. Ook de positie van buitenlandse werknemers, ZZP’ers en uitzendkrachten op het project worden in beeld gebracht.

Instroom en behoud

Cao-partijen hebben lang gesproken over het belang van instroom van jongeren en de manier waarop we jongeren aan de sector kunnen binden. Daarbij kijken we ook naar opties om het voor de inlenende ondernemer aantrekkelijk en haalbaar te maken jongeren aan te nemen, te begeleiden en te behouden. Ook bespreken we manieren hoe we er voor kunnen zorgen dat jongeren ook tijdens periodes van laagconjunctuur (als het wat minder goed gaat in de sector) voor de sector behouden kunnen blijven.

Nieuw functie- en loongebouw

We zijn weer met elkaar in gesprek over een nieuw functie- en loongebouw voor de sector. Het eerder opgeleverde product (na jaren werk) gaan we opnieuw beoordelen op haalbaarheid als het gaat om de invoering en toepassing. Een ad-hoc werkgroep gaat er de komende weken mee aan de slag.

Hoe nu verder?

Op donderdag 16 november  2023 worden de cao-onderhandelingen voortgezet.

Jouw cao online

Jij kunt op de cao-pagina alles volgen, je vragen stellen en ook reageren. Ook jouw collega's die (nog) geen lid zijn kunnen daar terecht met hun vragen en reacties.

Ga naar jouw cao-pagina Bouw en Infra

Maak je collega lid

Hoe meer van jouw collega's lid zijn hoe groter de kans op een goed cao-resultaat. Maak jij nu je collega lid dan ontavng jij voor elk lid een keuze cadeaubon t.w.v. € 20,-. Jouw collega betaalt het eerste half jaar totaal maar € 20,23. Ga snel naar de actiesite.

Mede namens Evert van der Steege, kaderlid en Jelmer Hoogland, bestuurder

Met vriendelijke groet,

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao Bouw en Infra
E: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl
M: 06-51202970

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error