Alle pijlen gericht op loonsverhoging voor nieuwe cao Waterbouw

Op dinsdag 20 februari 2024 zijn de onderhandelingen voor jouw nieuwe cao Waterbouw gestart. Deze onderhandelingen staan volop in het teken van beloning en koopkracht. De hoge inflatie, de hogere kosten voor levensonderhoud en de gevolgen van de hoge energielasten laten bij vele werknemers nog steeds de nodige sporen achter. Ondanks de loonsverhoging in 2023 is een forse loonsverhoging in 2024 nog steeds een absolute must.

Als het gaat om het inkomen van werknemers heeft CNV Vakmensen de onderstaande voorstellen ingebracht. Deze hebben we mondeling toegelicht aan de werkgeversdelegatie.

De volledige tekst van de voorstellenbrief sturen we als bijlage mee.

 • Looneis
  De bond stelt voor de lonen structureel te verhogen met €100,- per maand en vervolgens met 6%. Door een combinatie te maken van een vast bedrag en een percentage ontvangen werknemers in de lagere loonschalen naar verhouding een hogere loonsverhoging. Op deze manier krijg je solidariteit tussen werknemers met een hoger inkomen en werknemers met een lager inkomen.
 • Eindejaarsuitkering
  CNV Vakmensen stelt voor de structurele eindejaarsuitkering met 1% te verhogen.
 • Vergoedingen
  De bond stelt voor alle in de cao opgenomen vergoedingen te verhogen met de uiteindelijk procentuele overeengekomen loonsverhoging.
 • RVU-regeling
  CNV Vakmensen stelt voor de huidige regeling met vijf jaar te verlengen tot 1 januari 2031 onder de voorwaarde dat de huidige wetgeving gehandhaafd blijft.

Reactie werkgevers

Werkgevers hebben nog geen officiële reactie gegeven. Ze willen eerst goed nadenken over de inhoud en gevolgen van de voorstellen. Kleinere bedrijven in Nederland hebben volgens de werkgevers te maken met een teruglopende orderportefeuille en hogere kosten. Werkgevers vinden de looneisen extreem fors.

Volgende cao-onderhandelingen

Op dinsdag 12 maart aanstaande worden de onderhandelingen voortgezet.

Meepraten en reageren

Heb je vragen, suggesties of wil je reageren? Ga naar de cao-pagina Waterbouw! Tijdens het hele cao-traject is daar de cao-tijdlijn actief. Je kunt daar al het nieuws volgen en bij alle fases jouw reacties of vragen plaatsen. Ook jouw collega die (nog) geen lid is mag daar reageren en vragen stellen. Het gaat om jouw cao, om jullie arbeidsvoorwaarden. Praat mee en doe mee!

Maak jouw collega lid

Het is nu belangrijker dan ooit om lid te zijn van een vakbond. Jij weet dat, want je bent lid. Om een stevige looneis kracht bij te zetten is het belangrijk om veel leden te hebben. Elk lid erbij is belangrijk. Daarom krijg jij voor elk lid die jij inschrijft of door jou lid wordt, een keuze cadeaubon t.w.v. € 20 ,-. Het nieuwe lid betaalt de eerste 6 maanden nu in totaal maar € 24 ,- Samen staan we sterk!

Ga naar de actie-pagina

Jelmer Hoogland
Gijs Lokhorst
Onderhandelaars

E: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl
M: 06-51202970

 

Downloads