Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Zorgen over werkgelegenheid 130 specialistische reinigers

CNV Vakmensen maakt zich zorgen over de werkgelegenheid van 130 schoonmakers in dienst van Osius (specialistische reiniging). Het bedrijf is verwikkeld in een juridisch gevecht met ISS en verkeert inmiddels op de rand van faillissement. “Osius en ISS voeren rechtszaken en wijzen naar elkaar, maar daar zijn de werknemers niet mee geholpen”, zegt Jan Kampherbeek, bestuurder van CNV Vakmensen.

Kampherbeek voorzag de problemen al begin dit jaar, toen ISS zijn afdeling Special Cleaning verkocht aan het kleine en onbekende bedrijf Osius (geleid door een ex-manager van ISS). “We hadden daar al vanaf het begin geen goed gevoel bij. Het leek sterk op een management-buy-out, waarbij ISS op een goedkope manier van de mensen af wilde komen.”

Zorgen weggewuifd

De bond heeft meerdere malen bij Osius en ISS aan de bel getrokken. “We kregen steeds meer signalen dat het niet goed ging bij Osius. Er was te weinig werk en te weinig omzet. Maar onze zorgen werden weggewuifd. We kregen de verzekering dat ISS garant zou staan voor werk en eventuele verliezen van Osius.”

Juridische procedure

Van die toezegging is inmiddels weinig meer over. ISS en Osius zijn de laatste weken verwikkeld geraakt in een juridische procedure. Naar eigen zeggen is ISS “niet weggelopen voor haar verantwoordelijkheid, zal ze haar verplichtingen jegens Osius blijven nakomen, maar kan van ISS niet worden verlangd dat ze een stuurloos schip op zee houdt”.

Gesprek met ISS

Daarmee staat direct de werkgelegenheid en het inkomen van de 130 schoonmakers op het spel. Kampherbeek heeft vandaag opnieuw een gesprek gehad met ISS. “Het goede nieuws is dat ISS achterstallige rekeningen aan Osius betaalt, zodat er in ieder geval voldoende geld is om het salaris van december te betalen. Maar daarmee zijn niet alle problemen opgelost. ISS heeft toegezegd zich in te willen spannen voor maximale werkgelegenheid. Maar wat houdt dat in? Onze inzet is in ieder geval dat iedereen zijn baan houdt. Als het werk blijft, dan blijven ook de mensen. Daar mag geen discussie over zijn.”

Osius

Osius heeft een hoofdkantoor in Amsterdam en opereert landelijk, vanuit vier regio’s (oost, west, noord, zuid).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid