Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Jij bent de baas over je eigen loopbaan
Nieuws

Werknemers zijn nauwelijks op de hoogte van mogelijkheden deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen kan voor veel werknemers een interessante route zijn, áls ze die tenminste weten te vinden. Daar valt nog veel te winnen, stelt Frans van de Veen, pensioenspecialist van CNV Vakmensen, op basis van een eigen onderzoek onder ruim 700 CNV-leden in de leeftijd van 60 tot 65 jaar.

Uit het onderzoek (blijkt dat 70 procent van de werknemers – in de jaren voorafgaand aan het pensioen – best graag een tandje lager zou willen. “Ze ervaren dat het werk zwaarder wordt, krijgen problemen met hun gezondheid óf willen gewoon meer vrije tijd om leuke dingen te doen.”

Geld

Toch maakt op dit moment nog geen 5 procent van de pensioengerechtigden gebruik van deeltijdpensioen. “Een logische verklaring lijkt dat deeltijdpensioen geld kost. Je gaat minder werken en doet alvast een greep uit je eigen pensioenpot. Dat vindt niet iedereen een prettig idee.”

Belemmeringen

Maar dat is volgens Van de Veen niet de enige reden waarom er maar weinig animo is voor deeltijdpensioen. “Er is iets heel anders aan de hand. Zeven op de tien ondervraagde leden hebben geen flauw idee wat deeltijdpensioen inhoudt. Ze krijgen er van hun pensioenfonds ook veel te weinig informatie over. En wat je niet weet, kun je ook niet overwegen. Daarnaast zijn er nog andere belemmeringen: niet alle pensioenfondsen bieden deeltijdpensioen aan en de pensioenfondsen die dat wèl doen, hanteren soms ingewikkelde regels.”

Advies

CNV Vakmensen doet daarom een beroep op alle partijen (pensioenfondsen, pensioenverzekeraars, werkgevers en vakbonden) om deeltijdpensioen als reële optie te zien. “In alle pensioenreglementen moet deeltijdpensioen mogelijk worden. We moeten belemmeringen weghalen, de voorlichting verbeteren én zorgen voor persoonlijk financieel advies. Dan zullen meer werknemers enthousiast worden over deeltijdpensioen. Dat is allereerst in het belang van de oudere werknemers, die zo op een gezonde manier kunnen afbouwen richting pensioen. Maar ook voor de samenleving is het winst. Niemand is erbij gebaat dat oudere werknemers hinkend naar de eindstreep gaan, met alle frustraties en risico’s op uitval van dien.”

Lees ook het opiniestuk in Trouw >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid