Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers Unox betalen de prijs voor overname door Zwanenberg

"Behoud van werk en pensioen moet part of the deal zijn. Een overname moet geen uitnodiging zijn om het mes te zetten in arbeidsvoorwaarden", stelt Peter de Jong, bestuurder van CNV Vakmensen naar aanleiding van de overname van de Unox-fabrieken door de Zwanenburg Food Group. De voorgenomen verkoop van Unox in Oss door Unilever biedt volgens CNV Vakmensen onvoldoende garanties voor de ongeveer driehonderd werknemers in de fabriek in Oss. De Jong heeft afgelopen weken overlegd met Unilever en de Zwanenberg Food Group over de overname. Zonder resultaat. Vanmiddag hebben de vakbonden Unilever daarom een ultimatum gesteld.

"Het komt er nu op neer dat werknemers de prijs betalen voor de verkoop. Dat mag niet de bedoeling zijn", stelt De Jong. "Het afstoten van activiteiten door Unilever, moet niet leiden tot afbraak van de arbeidsvoorwaarden. En dat is precies wat we hier nu wel zien gebeuren."

CNV Vakmensen heeft samen met FNV gesteld dat er een werkgelegenheidsgarantie voor de betrokken Unox-medewerkers komt tot zes jaar na de datum van de overname door Zwanenberg Food Group, en dat Unilever garant blijft staan voor een sociaal plan. Bovendien moet het verschil in pensioenregeling tenminste acht jaar lang gecompenseerd worden. De Jong: "Dit zijn onze twee belangrijkste eisen. Maar Unilever komt niet over de brug. Waardoor de overname werknemers te weinig zekerheden biedt."

Ultimatum

In het ultimatum roepen de vakbonden Unilever op om uiterlijk donderdag 2 november in te gaan op de voorstellen tot behoud van werk en arbeidsvoorwaarden. "Uitgangspunt is dat een overname geen negatieve gevolgen moet hebben voor arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Als je een onderneming overneemt, ben je wat CNV Vakmensen betreft gebonden aan de bestaande afspraken die zijn gemaakt tussen werkgever en werknemers", stelt De Jong. "Het overnemen of afstoten van bedrijfsonderdelen moet geen uitnodiging zijn om de het mes te zetten in lonen en zekerheden van de medewerkers."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid